Om du har valt en karriär som ekonom så kan du behöva göra löpande bokföring på ett företag. Bokslutet gör normalt en revisor i slutet av året. Så vilket bokföringsprogram är bäst att kunna?
Webbaserat bokföringsprogram är bäst
De två ledande bokföringsprogrammen online i Sverige idag är Fortnox och Visma. Dessa program har blivit populära då de är helt webbaserade och brukar vara bäst i test. Du kan enkelt logga in via din internetläsare och all bokföring sparas automatiskt. En annan anledning till att Fortnox och Visma är populärast är för att alla redovisningsbyråer normalt kan arbeta i dem. Om du vill få en bättra insikt i vad som skiljer sig mellan programmen och hitta det som är bäst för dina behov så kan du besöka sajten www.bästabokföringsprogram.se. Kom ihåg att du kan testa bokföringsprogram gratis i 20 dagar innan du bestämmer dig.
Lägg till funktioner när företaget växer
Så oavsett om du är ansvarig för bokföring eller är egen företagare så är det en bra idé att börja med ett molnbaserat bokföringsprogram som Fortnox. Du kan sedan bygga på med funktioner som fakturering, lönehantering och årsredovisning ju mer dina behov ökar.
Det som är bra med dagens bokföringsprogram är att det spelar ingen roll om du har ett aktiebolag eller enskild firma. Programmen fungerar till båda företagstyper och priserna är billiga för vanlig enkel bokföring. Du behöver inte installera någon programvara och inga uppdateringar eller backup behövs. Dessutom behöver du inte tänka på om du använder Mac eller PC, det enda som är viktigt är att du har en webbläsare, mobil eller surfplatta.
Jobba med bokföring
Om du ska jobba med bokföring på ett företag eller bli revisor/bokföringskonsult så kommer du stöta på bokföringsprogram som Fortnox. Till exempel är Fortnox partners med Deloitte, Bakertilly, BDO, Grant Thornton, LR Revision & Redovisning och LRF Konsult. Så om du ska jobba på något av dessa företag kommer du arbeta i Fortnox mot kund.
Vilka utbildningar finns för att lära sig mer bokföring och redovisning? Antingen kan du ta en universitetsutbildning i redovisning och finansiell styrning eller så kan du läsa program som ekonomiprogrammet eller företagsekonomi. Du kan också läsa kurser i Redovisning 1 och 2 på distans eller på ett lärosäte.
Det här behöver du lära dig
- Ekonomiska begrepp och kontoplaner
- Kunna bokföra vanliga dagliga affärshändelser (löpande bokföring)
- Förstå bokföringslagen och god redovisningsed
- Kunna presentera ekonomiska rapporter för ledningen
- Redovisning av moms och skatter
- Periodiseringar och avskrivningar
- Lönehantering
Vilka bokföringsprogram behöver man kunna för att jobba som revisor?
För att jobba som revisor i Sverige är det vanligt att man behärskar ett antal bokföringsprogram. Här är några av de vanligaste programmen som man kan behöva kunna för att jobba som revisor:
- Visma – ett populärt program för bokföring och ekonomi som används av många företag i Sverige.
- Fortnox – ett annat populärt program för bokföring och ekonomi som används av många företag i Sverige.
- E-conomic – ett användarvänligt program för bokföring och ekonomi som används av många företag i Sverige.
- Microsoft Dynamics NAV – ett program för ekonomistyrning som är vanligt använt av större företag i Sverige.
- Peppol – En standard för elektronisk fakturering och är idag ett obligatoriskt krav för att kunna delta i inköp och försäljning med offentliga organisationer i Sverige.
Vilka bokföringsstandarder behöver man känna till?
Det finns flera bokföringsstandarder som man behöver känna till när man jobbar som revisor eller bokförare i Sverige. Här är några av de viktigaste standarderna:
- Bokföringslagen – Denna lag reglerar hur bokföring ska göras i Sverige och innehåller bestämmelser om bland annat bokföringsplikt, bokföringsskyldighet och bokföringskontroll.
- Redovisningsregler – Dessa regler utgör ramen för hur verksamheters resultat och ställning ska redovisas i Sverige.
- K3 – K3 är en förkortning för Kvalitetssystem för redovisning och är en standard för kvalitetssäkring av redovisningen.
- IFRS – International Financial Reporting Standards är internationella redovisningsregler som används av många länder världen över, inklusive Sverige.
- BFN – Bokföringsnämndens allmänna råd – är en rådgivande myndighet som ger råd och vägledning om bokföring och redovisning i Sverige.
Det är viktigt att känna till och följa dessa standarder för att säkerställa att bokföringen är korrekt och tillförlitlig, och för att uppfylla de lagkrav som finns. Det är också viktigt att hålla sig uppdaterad med eventuella ändringar eller uppdateringar av standarderna.
Vad ska man kunna för att jobba som CFO på ett börsnoterat företag?
För att jobba som CFO (Chief Financial Officer) på ett börsnoterat företag krävs det att man har en bred kompetens inom ekonomi och finans. Här är några av de viktigaste färdigheterna och kompetenserna som man bör ha:
- Djupgående kunskap om ekonomi och finans: En CFO bör ha en stark förståelse för ekonomiska och finansiella begrepp och principen, som exempelvis lönsamhet, likviditet, riskhantering och kapitalstruktur.
- God förståelse för redovisning: En CFO bör ha en god förståelse för redovisning och bokföringsprinciper, inklusive IFRS och andra relevanta redovisningsregler.
- Erfarenhet av finansiella rapportering: En CFO bör ha erfarenhet av att skapa och rapportera finansiella resultat och prognoser, inklusive årsredovisningar och kvartalsrapporter.
- Ledarskapsförmågor: En CFO bör ha starka ledarskapsförmågor för att kunna leda och utveckla finansavdelningen och samarbeta med andra ledande befattningar på företaget.
- Erfarenhet av kapitalmarknaden: En CFO bör ha erfarenhet av att arbeta med kapitalmarknaden och förståelse för hur börsnoterade företag fungerar, inklusive regelverk, rapportering och kapitalanskaffning.
- God förståelse av skatteregler och lagar: En CFO bör ha en god förståelse för skatteregler och Skatteverket arbetar.