Är du högkänslig eller finns det andra som är det på ditt jobb?

HSP (Highly Sensitive Person) är ett medfött personlighetsdrag som innebär att du har ett finkänsligare nervsystem och är högkänslig i din omgivning. Får du ofta höra att du är känslig? Är du duktig på att läsa av människor eller att genomskåda människor? Tänker du mer över saker än andra och är lite analytisk av dig? Då kan du ha ett högkänsligt karaktärsdrag. Gör ett HSP-test här nedan för att lära känna dig själv bättre.

HSP är varken en störning eller bokstavskombination utan både en gåva och sårbarhet som har funnits i alla tider och runt 20% av världens befolkning är högkänsliga individer.

Alla människor är olika känsliga och befinner sig därmed olika på skalan över känslighet, de som befinner sig högt på skalan kan vara högkänsliga eller i alla fall ha många av dess egenskaper. Många framgångsrika företagare, omtyckta chefer, innovativa designers, kända artister, uttrycksfulla konstnärer eller skarpa kriminalutredare har en medfödd högkänslighet som gjorde eller gör att de har en känsla för detaljer eller vad människor vill ha, såg människors potential eller talang eller kunde sätta sig in i hur andra tänker och känner.

Enligt Dr. Elaine Aron så bearbetar högkänsliga information mer på djupet än icke högkänsliga. Hjärnan observerar och reflekterar längre och mer över saker och ting medvetet eller omedvetet. Eftersom hjärnan är mer aktiv och kontinuerligt bearbetar mer information och filtrerar intryck så blir du mycket trött och har behovet att ha ensamtid ibland. För högkänsliga personer är det därför mycket viktigt att lära sig säga nej annars finns risk för utbrändhet eller att du blir utnyttjad på jobbet.

Vad är en högkänslig person?

En högkänslig person, även kallad ”HSP” (Highly Sensitive Person) är en person som är mer känslig för intryck och information än de flesta. Detta innebär att HSPs kan reagera starkare på känslor, ljud, ljus, smaker, dofter och andra yttre stimuli. De kan också ha svårt att hantera stress och överbelastning.

HSPs är också kända för att vara mer empatiska och känsliga för andras känslor, och kan ha svårt att skilja mellan sina egna känslor och andras.

Forskning har visat att omkring 20% av befolkningen har detta drag. Det är något som kan vara genetiskt betingat och som kan variera i svårighetsgrad.

Det är viktigt att notera att högkänslighet inte är en sjukdom eller ett problem, utan mer en annorlunda mått på hur man tar in och hanterar information. Många högkänsliga personer använder sina känsligheter till positiv förändring i sina liv och karriärer, och kan ha en fördel i vissa situationer.

Varför finns HSP-personer?

Varför vissa har fått ett mer känsligt nervsystem är inte helt klart. Men forskning visar på att även djur har haft gåvan sedan urminnes tider. Det verkar som om det finkänsliga nervsystemet är en överlevnadsstrategi som naturen har begåvat oss med och hos vissa människor är det mer utvecklat än hos andra. I vardagen kan denna överlevnadsstrategi ta sitt uttryck i ord som ”jag hade en stark intuition att…” eller ”jag fick en riktigt dålig magkänsla…”. Du som är högkänslig fattar inga förhastade beslut utan ser faror och konsekvenser innan de har hänt och kan sedan snabbt känna igen liknande situationer i nya miljöer. De som är icke-högkänsliga rusar ofta in i saker och funderar inte så mycket på situationen eller omgivningen, vilket även det kan ha sina fördelar.

HSP-test

Om du misstänker att du är en highly sensitive person så kan du göra testet nedan för att få en uppfattning om hur känslig du är.

 1. Jag lägger märke till detaljer i min omgivning
 2. Andra människors sinnesstämningar påverkar mig
 3. Jag är särskilt känslig för effekterna av koffein
 4. Oljud får mig att må dåligt
 5. Konst och musik berör mig djupt
 6. Du har inte samvete att göra dåligt ifrån dig
 7. Jag blir lätt förskräckt och hoppar ofta till
 8. Jag blir nervös när jag ska göra många saker på kort tid
 9. Jag blir irriterad när man vill få mig att göra flera saker samtidigt
 10. Jag anstränger mig särskilt för att inte begå misstag eller glömma saker
 11. Jag är noga med att undvika våldsamma filmer och teveprogram
 12. Jag blir uppjagad när mycket försiggår runt omkring mig
 13. Jag reagerar starkt på hungerskänslor – de påverkar mitt humör och min koncentrationsförmåga
 14. Förändringar i mitt liv gör mig obalanserad
 15. Jag uppskattar fina och subtila dofter, smaker, ljud och konstverk
 16. Jag lägger stor vikt vid att undvika situationer som gör mig upprörd eller överväldigad och anpassar mitt liv därefter
 17. Som barn betraktades jag som känslig eller blyg av mina föräldrar eller lärare

Summa:________
Svarade du JA på fler än 9 frågor så kan du vara en högkänslig person. Ligger du i närheten av 9 JA så har du drag av en högkänslig person. Testet ger inte hela bilden av vad det innebär att vara en högkänslig person. För att gå in djupare på det så bör du läsa mer om Elaine Aron eller på www.hsperson.se eller i någon av böckerna som vi tipsar om längst ner i artikeln. Vill du göra ett längre test med andra frågor så hittar du ett hos MåBra.com här.

Bästa karriären och jobb för högkänsliga personer

Bästa alternativet är att starta eget företag eller att ta ett jobb där din chef inte tittar över axeln hela tiden. Du som är en HSP arbetar bättre självständigt och i projekt, du gillar helt enkelt inte att bli observerad när du jobbar. Dina högkänsliga drag gör att du oftast är extremt intelligent, lojal och arbetar mycket produktivt om du får chansen.

HSP tänker ofta utanför boxen och startar egna företag som restauranger, agenturer, byråer, produktinnovationer, designkläder, skriver böcker eller regisserar stora filmer.

HSP - High Sensitive People
Steve Jobs sägs ha varit en högkänslig person som var idérik, kreativ och annorlunda på många bra sätt.

Här är jobb som du bör överväga om du har egenskaperna hos en högkänslig person:

Eget företag, Brottsutredare, Detektiv, Massageterapeut, Tandhygienist, Veterinär, Hundtränare, Djurskötare, Biolog, Trädgårsmästare, Grafisk designer, Sociala medier-ansvarig, Programmerare, Utvecklare, Artist, Skådespelare, Musiker, Konstlärare, Musiklärare, Inredesarkitekt, Modedesigner, Parfymförsäljare, Författare, E-handlare, Redaktör, Skribent, Bloggare, Korrekturläsare, Revisor, Aktienalytiker, Controller, Inköpare, Rådgivare, Personlig tränare, Kostrådgivare, Kock, Välgörenhetsarbetare, Bonde, Vaktmästare, Fastighetsskötare, Bibliotekarie, Researcher, Brevbärare, Lastbilschaufför, Handledare

Yrken som du ska undvika om du än HSP-människa

Vilka jobb ska du undvika om du är en HSP-person? Den frågan har egentligen inte något tydligt svar, du kan nämligen vara mycket framgångsrik i de yrken du ska undvika också. Eftersom du har förmågan att läsa av situationer, människor och konflikter så kan du gå hur långt du vill. Men du kämpar lite mot din natur när du gör det eftersom din energi kommer att vara ständigt låg. Du ska givetvis ha ett jobb som ger dig energi och som du känner är roligt och ger utlopp för din kretivitet. Är du högkänslig ska du kanske undvika yrken som innehåller eller är:

• Primärt säljfokuserat
• Innehåller en massa konfrontationer
• Måste hantera människor konstant utan pauser
• Strikta mätningar, tidtagningar, kontroller
• ”Kniven mot strupen”-miljöer eller tävlingsinriktade miljöer
• Hektiska arbetsplatser som är högljudda och stressiga
• Monotoma arbetsplatser där du inte får nya utmaningar

Vad kan en ”Highly Sensitive” erbjuda en arbetsplats?

• Lojalitet och engagemang
• Arbetar självständigt och behöver lite ledning
• Duktiga på informationsinsamling och problemlösning
• Bra lyssnare och ser medarbetares behov
• Kreativitet och en bra känsla för detaljer
• Organiserade och fokuserade

Kända personer som beskriver sig själva som högkänsliga

Här kommer några kända personer som själva har uttryckt att de har personlighetsdraget av en högkänsliga person:
Abraham Lincoln, Alanis Morissette, Alfred Hitchcock, Audrey Hepburn, Beyonce Knowles, Bill Gates, Carl Jung, Christina Aguilera, Clint Eastwood, Eddie Murphy, Albert Einstein, Emma Watson, George Lucas, Gwen Stefani, Harrison Ford, Ingrid Bergman, J.K. Rowling, Jane Fonda, Jim Carrey, John Lennon, Johnny Depp, Kate Mara, Kerry Washington, Kim Basinger, Leonardo Da Vinci, Nicole Kidman, Pablo Picasso, Princess Diana, Richard Branson, Robin Williams, Sigourney Weaver, Steve Wozniak, Steve Jobs, Steven Spielberg, Tom Ford, Walt Disney, Vincent Van Gogh, Woody Allen, Zoë Wanamaker

Böcker på svenska som handlar om högkänslighet

Den högkänsliga människan
DEN HÖGKÄNSLIGA MÄNNISKAN – Konsten att må bra i en överväldigande värld / av Elaine N. Aron

Det högkänsliga barnet
DET HÖGKÄNSLIGA BARNET – Att växa och må bra i en överväldigande värld / av Elaine N. Aron

Är du en högkänslig person? Vilka jobb har du och tycker du det passar för en HSP? Kommentera gärna nedan och berätta om din sysselsättning och vilka erfarenheter du har.

3.80 avg. rating (76% score) - 55 votes

16 svar på ”Är du högkänslig eller finns det andra som är det på ditt jobb?”

 1. Jag reagerade på att veterinär nämns som lämpligt yrke för en HSP eftersom detta yrke innehåller alla utom första och sista punkten i listan över vad man rekommenderas undvika. Jag arbetar som veterinär och har aldrig kunnat jobba mer än 60% pga att det är så påfrestande och kräver så mycket återhämtning. Stress, obefintliga pauser, långa dagar, en ström av nya människor som inte bara är i affekt utan som även ofta går till angrepp, liv-och-död-avgöranden… Jag skulle inte rekommendera att vara veterinär om inte arbetssituationen kan anpassas mycket noga. Och det är sällan möjligt.

  Svara
 2. Jag har eget företag och jobbar som terapeut och massör, men endast som bisyssla. Jag skulle inte klara att möta människor som mår dåligt hela dagarna. Massagen däremot ger energi. Som motvikt till terapi-arbetet jobbar jag hemifrån vid datorn. Jag trivs bäst när jag är ensam även om jag behöver mötet med andra människor emellanåt. Min rekommendation, när man pluggar, är att, om möjligt, plugga på distans. Perfekt för högkänsliga!

  Svara
 3. Arbetar som läkare. Har gjort det < 10 år. Det har inte fungerat så bra. Svårt att få den arbetsmiljön man behöver som högkänslig. Man träffar många människor. Både patienter och kollegor. Det är ofta stressiga situationer. Krävande patienter, som kan bli arga/hotfulla/missnöjda om de inte får det de önskat o.s.v. Lite som beskrivs ovan, av Åsa. Finns mycket som är fint med att arbeta som läkare också. Dock, fungerar det inte för mig att bli dränerad så ofta. Funderar starkt på ett karriärbyte. Tack för tipsen på denna sida.

  Svara
  • Läser till läkare och funderar på att inte fortsätta på grund av att jag känner stress och press. Har du slutat och vilken bana har du valt nu isåfall?
   Vad läste du för specialitet som läkare?

   Svara
  • Nej nej ! Det verkar som om Du passar utmärkt som Läkare ! Fortsätt !
   Jag är ”bara” USK, men har jobbat i 25 år på olika Kliniker. 7 år i Poolen m.m. jag vet ju hur sjukhusvärlden är. Precis som Du beskriver.
   Det ÄR inte fel på Dig ! Men kanske finns det felplacerad personal där Du arbetar, dessa märker ju inte hur en bra arbetsmiljö ska vara.. De kanske rör till det..
   Önskar att Sjukvårdens Chefer får större insikt och kunskap i Arbetsmiljöfrågor.
   Lycka till 🙋 !

   Svara
 4. Arbetar som undersköterska. Det fungerar mycket bra med de äldre o jag ser mina känslor som en tillgång i mötet och i omvårdnaden. Jag brinner verkligen för mitt jobb. Det som inte fungerar så bra är i arbetsgruppen om man inte strävar efter samma mål. Oftast är det mycket konflikter o tung arbetsbörda som innebär många stressfyllda situationer.
  Jag skulle inte orka jobba 100%. Mellan 75-85% är fungerande för min återhämtning.

  Svara
 5. Jobbar på ett kontor… med monotont arbete och med inga utmaningar alls. Det är verkligen inte lämpligt för personer med HS/HSP. Tror att lärare, fritidsledare eller pedagoger på museum eller församling är något för personer med den här personligheten. Men måste är att förstå och lära sig sina egna signaler när det är nog.

  Svara
 6. Jobbar som butikschef och ser det till viss del som en fördel att vara Hsp när man har personal. Men jag tycker att det är jobbigt när man har försäljnings press på sig uppifrån och mycket höga krav och ibland under press. Funderar på att göra något annat. Känner mig många gånger dränerad.

  Svara
 7. Har jobbat som kock i över 10 år och på senare tid kommit fram till att jag är högkänslig och är lite förvånad över att Kock kommer upp som alternativ för högkänsliga.
  Jag kan inte rekommendera det då det är väldigt stressigt och där händer saker runtomkring hela tiden ( Ljud, människor, blir avbruten ofta osv.)
  Vill man jobba som HSP så försök att hålla er borta från dom ”öppna” köken.

  Svara
 8. Jobbar i kassan i en matbutik. Det kan bli lite väl intensivt och jobbigt att jobba 100%. kvällspassen med färre kunder går bättre då jag får mer tid med kunderna att ge personlig service. Det är en mindre butik, vilket känns bra. Har tidigare jobbat som städare men det blev för enformigt. Är utbildad grafisk formgivare men det har varit svårt att få jobb som det. Funderar på att starta eget som fotograf som bisyssla. Vill helst jobba som anställd, det känns enklast och så gillar jag att ha kollegor.

  Svara
 9. Jobbar som butikssäljare och det är inte att rekommendera. Människor överallt hela tiden som behöver hjälp, 3-4tim i sträck i kassan nonstop kö. Jag klarar inte av att jobba mer än vad jag gör idag 60-70%. Är helt slut när jag kommer hem, ush måste byta jobb. Funderar på e-handel/orderplock/lager så man slipper alla dessa jävla människor!

  Svara
 10. Hej! Jag är socionom och har arbetat i många år främst inom socialtjänsten. Efter flera försök, många funderingar och utmattning för några år sedan inser jag att det inte längre fungerar för mig. För nuvarande har jag en tjänst på 80% men måste arbeta mer hela tiden. Det går inte att bearbeta alla intryck, efter 3 dagar är jag helt slut. Rekommenderas absolut inte för HSP!

  Svara
 11. Oj, inte visste jag att det fanns fler som känner som jag. Jag har förnekat mina problem ett tag, men på senare tid upptäckt att jag är högsensitiv. Alltid skämts för att jag inte orkar jobba så mycket som andra. Jag är utbildad lärare i grundskolan sedan 2019. Som så många andra jobb, har jag inte klarat detta heller utan att bli sjukskriven. Om jag bara hade vetat det innan utbildningen. Jag orkar inte sköta vardagssysslor när jag kommer hem. Det sätter sig på mitt självförtroende, tyvärr. Behöver en vändning nu. Jag ska försöka få hjälp av arbetsförmedlingen och rehab. Kuratorbesök sedan några år. Jag önskar att jag inte blev så trött av andra människor.

  Svara
 12. Högkänslighet behöver inte vara medfött som artikeln hävdar. Det kan vara ett inlärt försvarsbeteende då man har växt upp i en miljö där man måste vara på sin vakt. Det är i de fallen ingen ”gåva” utan en överlevnadsinstinkt som man måste lära sig hantera. Det blir svårt att parera överprestation med insikt om att man bör vila. I boken ”Drunka inte i dina känslor” tar Maggan Hägglund och Doris Dahlin upp detta och avmystifierar begreppet högkänslighet på ett väldigt bra sätt.

  Svara
 13. Jag är en högkänslig person som just nu jobbar som Personlig Assistent jag vill utbilda mig till HSP-terapeut för att kunna hjälpa och vägleda andra människor som behöver samtalsterapi eller jobba med att förstå sin högkänslighet.
  Jag orkar inte plugga färdigt min sjuksköterskeutbildning efter att ha varit utbränd en gång med några års färdig rehablitering.

  Svara
 14. Susanne
  Jag arbetar som administratör. Det skulle fungera om det inte hela tiden är nya arbetsuppgifter svår arbetsmiljö med att bli avbruten i ett och svårt att hantera tråkig stämning på arbetet. Om det gick att fokusera och lära sig en uppgift i taget och sedan fylla på så skulle det fungera perfekt. Samt lugn och trevlig arbetsmiljö då presterar jag på topp.

  Svara

Lämna en kommentar