6 saker du måste göra i ditt personliga brev

I ett nötskal så bör ditt personliga brev att säga, ”jag är rätt person för jobbet. Jag har unika kunskaper och erfarenheter som kommer att hjälpa ditt företag direkt. Jag hoppas du är lika glada över detta som jag är.” Ditt medföljande CV ska sedan bevisa detta. Sex viktiga tips till ditt personliga brev får du här.

Med andra ord så ska det personliga brevet göra reklam för ditt CV. Ett effektivt personligt brev etablerar ett omedelbar band mellan läsare och arbetssökande. Det personliga brevet bör väcka uppmärksamhet och skapa nyfikenhet i huvudet på läsaren så att arbetsgivaren verkligen kollar på ditt CV efter att ha läst det personliga brevet.

För vara säker på att arbetsgivaren läser ditt CV och för att få en jobbintervju måste ditt personliga brev göra följande:

1.) Fokusera på behoven hos arbetsgivaren och hur man skulle lösa dennes problem. Arbetsgivare har problem och deras företag tjänar pengar på att lösa dem. Det är därför de söker folk! Ditt personliga brev bör säga (men inte i så många ord): ”Jag är svaret på dina problem.”

2.) Visa kunskap om företag du ansöker till. Med den all den företagsinformation som är tillgänglig på internet bör du kunna nämna en eller två fakta i ditt personliga brev som visar att du har gjort dina läxor på företaget och det är specifika produkter, behov, utmaningar etc. De flesta arbetssökande ber helt enkelt om ett jobb. Om du kan erbjuda specifika förslag på lösningar som kommer fungera direkt för din arbetsgivare, så kommer de att ringa dig.

3.) Ange kortfattat dina bästa meriter och prestationer. Undvik dock att upprepa ditt CV i ditt personliga brev. Men se till att inkludera tillräckligt med godbitar för att skapa intresse i huvudet på läsaren. Eftersom personliga brev och CV:n kan hamna på varsitt håll av misstag så är det viktigt att skriva ett personligt brev som gör att läsaren vill plocka upp telefonen och ringa dig även om de aldrig har sett ditt cv.

4.) Visa din entusiasm om jobbet du vill ha. Undvik att låta som 90% av de sökande, som säger något i stil med ”Ge mig ett jobb där jag kan gå vidare och göra mer pengar” istället förmedla denna mening: ”Jag är glad över möjligheten att få ta med min kompetens och expertis till ditt företag”.” Detta bör vara huvudtemat i ditt personliga brev.

5.) Skriv gärna i det personliga brevet att du ser fram emot att boka upp en intervju. Detta anses inte oförskämd av arbetsgivarna. Långt därifrån. Om du dessutom artigt meddelar arbetsgivaren att du kommer att ringa inom några dagar för att svara på eventuella frågor som företaget kan tänkas ha och boka en personlig intervju, så sticker du ut från mängden med din beslutsamhet och självsäkerhet. Din envishet kommer att löna sig i form av en intervju för jobbet du vill ha. Och en intervju är målet för varje personligt brev!

6.) Håll brevet kort och fokuserad. Detta är kanske den största utmaningen av alla. De flesta personliga brev, även de som görs av professionella CV-författare skriver för långa brev, en full A4 eller två är alldeles för långt. Visa respekt för den begränsade tiden arbetsgivaren har och begränsa dig till fyra, fem eller sex stycken som mest.

Tyckte du om tipsen? Dela gärna med dig till dina vänner på Facebook eller Twitter!

4.20 avg. rating (83% score) - 5 votes

Lämna en kommentar