Låna pengar vid arbetslöshet

 

Har du förlorat jobbet nyligen och har inga pengar in? Att få sparken är alltmer vanligt idag och det gäller att ha en buffert för sådana oförutsedda händelser. Sparexperter brukar rekommendera att ha en reservkassa på cirka tre månadslöner. Men vad gör man om man inte har pengarna sparade sedan innan? Vissa har generösa föräldrar eller syskon som kan låna ut pengar, andra väljer att vara självständiga och tar smslån eller privatlån.

Hantera arbetslöshet

Viktigast av allt är att inte deppa ihop! Se det som en positiv förändring som kommer att medföra nya erfarenheter och nya relationer med människor. Ta några dagar och samla tankarna i en lugn miljö. Sätt dig sedan ned och vässa till ditt CV och börja leta jobb som du är intresserad av. Tänk inte på din privatekonomi i det här läget, då blir du bara stressad. Om du har en inkomstföräskring via ditt fackförbund så har du köpt dig tid.

Vad gör man om pengarna inte räcker till i slutet av månaden? Oföutsedda utgifter drabbar nästan alla, förr eller senare. Det kan vara en dyr tandlagning, bromsar på bilen eller tvättmaskinen som går sönder. Har man inte tillräckligt med pengar i en sådan situation får man överväga att ett lån för att hantera kostnaderna kortsiktigt. Idag kan du enkelt hitta och jämföra de bästa snabblånen på nätet med några klick. Men tänk på att räntan blir högre vid sådana här lån, de ska egentligen bara användas som en nödlösning. Så se till att lägga upp en snabb avbetalningsplan så att du kan betala tillbaka skulden så fort du fått nytt jobb.

Har flera skulder sedan innan

Om det är så att du har flera skulder sedan innan, till exempel konsumtionslån och bolån så borde du fundera på hur du ska lösa de lånen först. Prata gärna med din bank och fråga om de kan lägga samman de små lånen till ett enda stort. På det sättet blir det lägre låneränta för dig som helhet. Försök få en översikt på din egen ekonomi, hur mycket inkomster har du haft gentemot utgifter? Om det här med siffror känns överväldigande så kan du rådfråga en skuldrådgivare så får du hjälp och tips på hur du ska komma ur din situation.

Det är viktigt att du inte ger upp, utan försök komma in på arbetsmarknaden så fort som möjligt igen. Så riskerar du inte att bli långtidsarbetslös.

5.00 avg. rating (94% score) - 2 votes

Lämna en kommentar