Intervjufrågor

På en intervju får du möjligheten att visa att du är den bäste kandidaten för jobbet. Därför bör du innan du går till en anställningsintervju lägga lite tid på att träna inför de intervjufrågor som kan komma upp. Ta också en titt på de svar och råd vi har på hur du ska svara på vanliga intervjufrågor.

Det bästa sättet att undvika att ha en dålig anställningsintervju är att förbereda sig i förväg. Så öva, öva, öva dina svar på följande frågor som arbetsgivaren kan ställa.

Vanliga intervjufrågor

Vanliga intervjufrågor

1. Varför ska vi anställa dig?
Om du får frågan betyder det att intervjuaren vill ha reda på din uppfattning om hur andra tänker på dina kvalifikationer och förmåga. Bästa svaren är: ”Om du skulle fråga min tidigare chef så skulle hon säga att jag är innovativ, alltid klarar deadlines och är en bra gruppledare” eller ”Mina kollegor i branschen skulle säga att jag är lätt att jobba med och att jag är en person som många kommer till för rådgivning när nya känsliga problem dyker upp på arbetsplatsen”.

2. Vad har du för planer för nästa år? Två år? Fem år?
Här har du chansen att visa för intervjuaren hur engagerad och intresserad du är inför jobbet och företaget. Tänk på att intervjuaren antagligen vill ha dig kvar inom samma position på företaget omkring två år, så säg gärna att din plan är att bli expert på ditt område. Du kan också säga att du vill uppnå mål som är i linje med företagets intressen eller mål.

3. Vad förväntar du dig att få från det här jobbet?
Berätta ärligt vad du förväntar dig från jobbet, fokusera på positionen och inte företaget eller kommande medarbetare. Nämn bara positiva förväntningar och undvik att ge exempel på dåliga erfarenheter tidigare.

4. Vilka är dina största svagheter?
När du får frågan kan du säga färdigheter som inte är viktiga för jobbet eller färdigheter du har blivit bättre på. Du kan också vända negativa egenskaper till positiva. Exempel på svar: ”Jag vill gärna att mitt arbete ska vara perfekt, så det är möjligt att jag spenderar för mycket tid på att kvalitetssäkra arbetet. Men nu har jag utvecklat en egen rutin som gör att mitt arbete blir korrekt första gången istället.”

5. Vilka är dina främsta styrkor?
Bästa svaret är att beskriva din kompetens och erfarenhet på ett sätt som överensstämmer med jobbet du sökt. Exempel på svar: ”När jag jobbar i projekt så vill jag inte bara klara deadline, jag vill gärna vara klar med projektet långt före tidsplanering.”

6. Vad motiverar dig att göra ditt bästa?
Den som intervjuare dig försöker förstå vad nyckeln är för att du ska bli framgångsrik för jobbet, han eller hon vill vara säker på att du och jobbprofilen matchar. Var entusiastisk när du svarar: ”Jag har alltid varit motiverad av drivkraften att alltid leverera bra resultat, oavsett vilket jobb jag har haft. För mig är det viktigt att vara framgångsrik inom mitt jobb men också att min arbetsgivare ska tycka att jag gör ett bra jobb”.

7. Vad har du gjort sedan ditt förra jobb?
Om du har en tidsperiod utan anställning så kommer intervjuaren antagligen fråga dig om det. Bästa svaret är att vara ärlig men vara förberedd. Du vill såklart att den som intervjuar dig ska förstå att du har varit upptagen och aktiv. Bra svar på frågan: ”Jag har arbetet med flera frilansprojekt under tiden jag sökt jobb”, ”Jag har spenderat tid hemma och tagit hand om barnen och frivilligt varit engagerad i min sons skola” eller ”Jag har tagit några kurser och byggt på min utbildning”. Det viktigaste är att du har ett svar, det är inte alltid lätt att hitta ett jobb snabbt.

8. Hur hanterar du stress och press?
Vanlig fråga där du kan svara: ”Under stress gör jag ett bättre jobb då jag bli mer motiverad och produktiv. Jag hanterar stress genom att jag ser till att jag har en balans mellan bra stress och dålig stress”, ”Jag brukar ta mig ut och jogga varje kväll, det fungerar bra för att minska stressen som varit under en arbetsdag” eller ”Genom att prioritera arbetsuppgifterna har jag en bra översikt över vad som måste göras och när, vilket hjälper mig hantera stressen på jobbet”.

9. Vad har varit dina största prestation i karriären så här långt?
Bästa svaret du kan ge är att prata om en prestation som är relevant med det jobb du söker. Titta på ditt curriculum vitae och välj ut ett resultat som du är stolt över och som du tror arbetsgivaren är intresserad av.

10. Hur väl kommer du överens med dina kollegor?
När du svarar ska du ha i åtanke vilken typ av jobb du sökt, företagskulturen och hur arbetsmiljön ser ut. Beroende på vilken arbetsplats det gäller så kan du svara: ”Jag är en kreativ tänkare som gillar att hitta alternativa lösningar på problem och ha ett öppet tankesätt och vill gärna lyssna på mina medarbetares idéer.”

11. Vad gillade du respektive ogillade på din förra arbetsplats?
När du får frågan om vad du inte tyckte om på din förra arbetsplats så försök att inte vara för negativ om det var en dålig sådan. Den nya arbetsgivaren får inte tro att du kommer prata illa om det nya företaget också. Exempel på hur du kan svara på frågan: ”Människorna på företaget XYZ var jättebra att arbeta med, men jag kände att möjligheterna där var begränsade i och med strukturen och storleken på företaget. Jag tror att ett större företag med internationell närvaro kan erbjuda mig större utmaningar i arbetslivet. Positionen på ert företag är en perfekt matchning med mina kunskaper och jag känner att jag kommer vara en tillgång för er IT-avdelning/HR-avdelning eller liknande.”

12. Berätta lite om dig själv…
Kanske den vanligaste frågan under en arbetsintervju. När du får frågan ska du inte berätta i fem minuter om dig själv. Utan leverera en väl genomtänkt mening med din unika personlighet, vad du kan tillföra för värde till ett företag. Exempel på svar: ”Jag är en systemutvecklare som förra året lyckades spara 600.000 kr för min arbetsgivare genom det interna publiceringssystem jag utvecklade för e-handel”. Förbered dig noga och skapa dig ett säljande uttalande som beskriver din starkaste egenskap.

13. Vad är dina lönekrav?
Innan du börjar diskutera lön med arbetsgivaren bör du ha koll på vad du är värd och vad yrket ger betalt. Om du får frågan så kan du säga att lönen beror på vilka fler arbetsuppgifter du ska utföra och vilka ansvar du har. Om du måste ange en siffra, ange i så fall ett löneintervall.

14. Söker du även andra jobb för tillfället?
Får du frågan är det en signal om att rekryteraren är intresserad av dig och vill undersöka om det är fler som konkurrerar om dig och din kompetens. Alternativt vill den som intervjuar dig kolla av hur fokuserad du är i din karriär (om du söker jobb på samma linje eller om jobben är olika). Det kan också vara för att se hur seriös du är med ditt jobbsökande. Det bästa svaret är att du undersöker flera liknande jobb som öppnat sig i branschen. Var beredd på att intervjuaren frågar dig vilka företagen du sökt dig till är. Var försiktig med att ange allt för respektabla företag, det kan göra att den som intervjuar dig tänker att de andra kandidaterna är lättare att rekrytera. Var noga med att påpeka att företaget du sökt är prioritet ett.

15. Vad gör att du vill ansöka till det här företaget?
Bra svar: ”Det här är inte bara en fin möjlighet, utan jag tror också att mina kunskaper skulle kunna göra skillnad hos er. Dessutom innebär jobbet en utmaning som är spännande, vilket jag gillar att möta varje morgon” eller ”Jag tycker att ert företag erbjuder arbetsuppgifter där jag kan använda både min kreativa sida och analytiska sida, vilket är mycket stimulerande. Dessutom har jag hört att ni uppskattar folk som levererar lösningar på stora problem.”

16. När kan du börja jobba?
Bästa svaret är såklart ”Nästa vecka” men ibland måste du avsluta tidigare anställning. Diskutera med arbetsgivaren hur det ser ut för just den tjänst du söker. Ibland vill de ha någon på plats inom några veckor och ibland kan det vara aktuellt efter ett halvår.

Kom ihåg att intervjua arbetsgivaren

Intervjun är en ömsesidig process. Kom ihåg att du också måste intervjua arbetsgivaren för att ta reda på om du vill arbeta för företaget. Du bör ha en lista med frågor till intervjuaren. Här är några förslag:

1. Vad har du för förväntningar på mig? Vad skulle mina huvudsakliga ansvarsområden vara?

2. Hur utvärderas min prestation?

3. Finns det utrymme för en befordran i den tänkta rollen?

4. Kommer tjänsteresor vara aktuella för positionen?

5. Var ser du att det här företaget är om två år?

6. Hur skulle du beskriva din ledarstil?

7. Hur ser du att jag passar in på det här företaget?

Vill du ha fler förslag på frågor och svar som kan komma upp under en anställningsintervju? Kommentera nedan och berätta om vilken fråga du vill ha hjälp med.

4.31 avg. rating (86% score) - 26 votes

Lämna en kommentar