Svara på frågor om lön

Alla vill ha en bra lön, men nästan ingen vill diskutera lön innan de blir erbjudna anställning. Det har sin naturliga anledning, få frågor skapar så mycket skräck som frågan: ”Så, vilken lön har du tänkt dig?”. Hur tacklar du en sådan fråga mitt i en jobbintervju? Eller i ett mail från en rekryterare?

När frågan väl är ställd av din rekryterare är det svårt att undvika frågan. Här kommer tips på hur du ska löneförhandla effektivt både före och under anställningsintervjun.

När du ska svara på jobbannonser där de vill veta din lönehistorik ska du inte svara direkt. Anledningen är att ditt svar kommer skada dina chanser.

Kom ihåg att en typisk platsannons kan dra till sig flera hundra cv och personliga brev. Det är en ganska hög stapel med papper. Ett snabbt sätt att göra den där högen med papper mindre är att rekryteraren (din eventuella arbetsgivare) rensar bort de ansökningar som antingen begär för hög lön (överkvalificerade) eller begär för låg lön (underkvalificerade).

Så i ditt personliga brev ska du skriva ”Mitt lönekrav är förhandlingsbart”. Det här visar att du har läst jobbannonsen noga, men väljer att undvika förfrågan om att ange exakt lönesumma. De flesta HR-proffs och rekryterare tar inte illa upp av att du gör så. Istället ger det dem en mindre anledningen till att inte ringa dig.

Hur är det med lönefrågor under en anställningsintervju? Dessa frågor kräver lite avancerad planering.

Du kan säga: ”Ja, jag skulle vilja tjäna lika mycket som andra anställda med mina kvalifikationer.” (Här kan du repetera 2-3 av dina mest värdefulla färdigheter eller resultat, bara för att påminna arbetsgivaren om hur kvalificerad du faktiskt är.) Tillägg sedan: ”Och vad är en normal lön för den här positionen?”

En annan strategi är att undvika en specifik lönesiffra och istället säga ett löneintervall. Säg ”Jag hade tänkt mig en lön mellan 24.500 – 30.000 kr” (24.500 är det lägsta du skulle acceptera). På det här sättet så kan du säga en högre siffra om de skulle försöka få ner din lön och på det sättet återgå till en lönenivå som du är nöjd med.

I slutändan är information makt i en löneförhandling. Om du kan backa upp din lön med en lista på genomsnittliga löner som du hittat på internet så kan du få större inflytande i era förhandlingar.

4.67 avg. rating (90% score) - 3 votes

Lämna en kommentar