Personligt brev

Skriva personligt brev

Ett personligt brev ska komplettera din CV-mall och positionera dig som bäst lämpad för det sökta jobbet. Du ska också beskriva varför du söker jobbet och förklara vad du lärt dig av allt du gjort i ditt CV. Det är viktigt att det personliga brevet är utformat för just den tjänsten och företag du söker till.

Så här ska du skriva ditt personliga brev

När du ska skriva ett personligt brev är det viktigt att du börjar med att göra en informationsinsamling om jobbet och företaget som annonserar jobbet. Ta reda på företagets historia, produkter, tjänster, kunder, marknad, lediga jobb och vilken typ av person de söker. Om du läser på ordentligt så kommer det också märkas i ditt personliga brev och på en arbetsintervju. På det här sättet visar du ditt engagemang och att du är grundlig i ditt arbetssätt.

Skriv en fångande rubrik och ha en mall med struktur

Se till att ha mycket luft mellan raderna för att få struktur och ordning. Använd gärna en fångande rubrik som beskriver dig, få med vilken tjänst du söker i rubriken. Många har namn och adress överst i jobbansökan, skriv detta i slutet av personliga brevet istället.

I ett personligt brev ska du skapa intresse och sälja in dig

Tänk dig en upp-och-nedvänd pyramid. Börja med det viktigaste först i brevet. Du ska få rekryteraren nyfiken på att läsa vidare. Istället för att skiva vad du heter kan du gå direkt på vad du kan erbjuda arbetsgivaren. Skriv direkt från hjärtat och motivera alltid dina uttryck i brevet.

Personligt brev - vi hjälper dig

Känner du dig stressad över ditt personliga brev? Slappna av, ta en kaffe och fortsätt läsa tipsen på den här sidan.

Stryk under och förklara med exempel

Titta på jobbannonsen och stryk under de krav som arbetsgivaren har. Skriv sedan exempel i jobbansökan på varför du uppfyller just de kraven. Söker arbetsgivaren någon som är strukturerad så förklara varför du är en strukturerad person i brevet. Vilka drivkrafter har du som passar in på arbetsplatsen?

Skriv varför har du valt företaget?

Hur tilltalas du av företagets visioner, mål, utmaningar och utveckling? Visa tydligt varför du valt företaget med utgångspunkt från dig själv men också arbetsgivaren. Om du förstår hur företaget skiljer sig från sina konkurrenter och att det är därför du valt företaget så kommer arbetsgivaren vara mycket intresserad av dig. I ett personligt brev är det en stor fördel om du redan i inledningen skriver varför du ansökt till företaget.

Lyft fram vad du lärt dig i brevet

Var och hur kommer du in i bilden på företaget? Vad kan du tillföra företaget? Vad gör dig unik? Är det de branscher du jobbat i, de positioner du haft, de arbetsgivare du jobbat för eller de resultat du uppnått? Försök att skriva korta bra exempel på frågorna ovan så att ditt personliga brev blir slagkraftigt.

I ett personligt brev får du inte bli för privat

Bli inte alltför personlig i brevet. Det räcker med ett par meningar om dig själv och dina fritidsaktiviteter. Om du har någon fritidsaktivitet eller hobby som du brinner för så ska du berätta om det. Det handlar om att rekryteraren ska få en bild av dig som person.

Använd en bra bild på dig själv i din jobbansökan

Om du vill kan du skicka med en bild på dig själv i din ansökan. Det är då viktigt att bilden väcker intresse och att du ser trevlig ut. Se till att bilden håller hög kvalitet. Bilden får gärna vara tagen i en neutral miljö med bra ljusinsläpp. Tänk på hur du är klädd och vad bilden säger om dig själv. Om du är osäker på hur du ska ta en bra bild som håller måttet bör du undvik att skicka med en bild i ett personligt brev eller CV.

Skriv kort och ta bort onödiga meningar

Tänk på längden, håll dig till en A4-mall annars orkar inte den som rekryterar läsa ditt personliga brev. För att korta ner ditt brev kan du formulera om meningar eller helt ta bort onödiga meningar och stycken. Kombinera gärna med punktlista och fetmarkera nyckelord. Det duger bra med korta meningar, om du är alltför detaljerad så har ni inget att prata om på arbetsintervjun. Lämna medvetet luckor, så har du idé om vilka frågor som kan komma under jobbintervjun. Skriv rakt och spontant i jagform, men se upp för att börja alla meningar med ”Jag” i inledningen.

Anpassa din text till bransch

Skriv din text till vilken bransch du söker. Ord och uttryck skiljer sig markant mellan till exempel ett finansföretag och ett verkstadsbolag. Du kan få en uppfattning vilken kultur som gäller på ett företag genom att ta dig en titt på företagets hemsida. Hemsidan vinklar vilka människor företaget vill attrahera.

I ett personligt brev ska du avsluta starkt

Avslutningen är lika viktigt som inledningen i ett personligt brev. Här ska du övertyga och sälja in dig själv till rekryteraren. Skriv att du ser fram mot en intervju i slutet av brevet. I jobbansökan får du gärna ange att du bifogar ditt CV, intyg och betyg i mailet så att rekryteraren inte missar delar av din ansökan.

Stycken, typsnitt och design i ett bra personligt brev

Använd styckeindelning i en mall och se till att ha marginaler på vänster och höger sida i brevet så att rekryteraren kan skriva anteckningar på sidorna. Använd gärna ett typsnitt i Arial, Helvetica eller Verdana så blir det lättare för andra att läsa ditt personliga brev. Fundera även ut om du behöver göra något design-element i ditt personliga brev, söker du ett kreativt yrke inom reklam så ska det synas.

I ett personligt brev ska du visa engagemang

Visa engagemang och var ärlig när du skriver. En bra rekryterare märker om ditt engagemang och intresse för ett jobb är äkta eller inte i ett brev.

Var ärlig och förbered dig inför en intervju

Var beredd på att förklara och utveckla de kvaliteter och egenskaper du beskrivit i ditt CV och personliga brev. Under intervjun ska du ge konkreta exempel på vad du har angivit i brevet.

Kravlistan förändras med konjunkturen

I dåliga tider som lågkonjunktur letar arbetsgivaren efter personer som är strukturerade, självgående, ansvarsfulla och initiativrika. Det beror ofta på att arbetsgivaren gör eller ska göra nerdragningar på arbetsplatsen. Nyckelpersoner och stödfunktioner försvinner i ett sådant läge vilket gör att man justerar upp kraven och arbetsuppgifterna för de anställdas roller. Företagen kan ha höga krav och få mer för pengarna eftersom lågkonjunkturen gör att det finns få jobb och högre konkurrens på arbetsmarknaden. Det vanliga är att arbetsgivaren ställer för höga krav i annonsen, men att man tar den risken eftersom man har ”råd” att vara kräsna. Ge därför tydliga exempel på erfarenhet och kompetens i ditt personliga brev.

När det går bra i högkonjunktur vill arbetsgivaren istället ha personer som har social kompetens, samarbetsvilja, kreativitet och positivitet. Egenskaper som göra att en person passar in och kan styras av andra med mer erfarenhet eller initiativkraft.

Hur undviker du att få ett personligt brev som försvinner i mängden?

Akta dig så att ditt personliga brev inte blir för intetsägande. Det faller sig naturligt att tro att det personliga brevet ska vara just personligt. Så är inte fallet, du ska istället fokusera på att beskriva hur din kompetens och kvaliteter kan möta företagets behov. Bli alltså inte för privat, din livshistoria spelar tyvärr inte in. Ange istället några drag av din personlighet.

Undvik dessa klichéer som är alltför vanliga. De saknar tyvärr betydelse:
”jag gillar utmaningar”
”jag är van att ha många bollar i luften”
”jag är flexibel”
”jag är nyfiken”
”jag är ansvarsfull”
”jag jobbar självständigt men trivs också i grupp”
Fråga dig själv: På vilket sätt är du ansvarfull? När? Varför är det viktigt att vara nyfiken i just det här jobbet? Varifrån kommer din nyfikenhet? I ett personligt brev ska du förklara och utveckla uttrycken.

Skriv aktivt i ditt personliga brev

Skriv inte passivt som ”det har gjort att jag…”, ”mitt jobb på arbetsförmedlingen har inneburit mycket ansvar…” eller ”tack vare…”. Skriv istället bestämt och aktivt, ”Jag valde att…” eller ”Jag tog ett stort ansvar på arbetsförmedlingen…”

Tips! Du kan inte vara bra på allt i din jobbansökan

Akta dig för att skriva att du är bra på allt i ett personligt brev. Ingen kan vara bra på allt. Se till att bara vara bra på det din arbetsgivare lägger vikt på. Annars är det inte trovärdigt och arbetsgivaren kan få för sig att du är desperat efter jobb. Bestäm dig för vad du verkligen är bra på och verkligen vill. Om du skriver dina främsta egenskaper istället för flera så kommer rekryteraren få en klar bild av dig och behålla intresset för dig.

Fokusera på resultat – ange siffror i brevet om det behövs

Se till att du inte bara beskriver arbetsuppgifter och egenskaper. Det är tydligt att du har gjort alla de där arbetsuppgifterna. Men hur har du löst uppgifterna och använt dina egenskaper? Så beskriv vilka resultat du åstadkommit och vilka egenskaper hos dig själv som gjorde att du klarade det.

Lägg ihop korta jobb eller utbildningar i personliga brevet

Om du är ung så är det vanligt att du har haft många korta anställningar eller utbildningar vilket resulterar i många punkter och stycken. Skriv istället ihop tre punkter och beskriv jobben under samma punkt som till exempel ”Kundservice i detaljhandeln”.

Undvik filformat som är ovanliga

Undvik filformaten docx-filer eftersom de bara kan öppnas på nyare Office-program. Allra bäst är det om du sparar i PDF-format då det är det vanligaste filformatet och tar lite utrymme i ett mail. Om du är osäker på filformat så kan du ladda hem en CV-mall och ändra innehållet för att sedan spara om filen i samma format.

Be andra läsa ditt personliga brev

Be flera vänner att läsa ditt personliga brev. Upptäcker de stavfel eller har frågor se till att ändra och formulera om ditt brev.

Checklista innan du skickar ditt brev:

 • Är det rätt kontaktperson som du ska skicka till?
 • Är alla datum riktiga?
 • Har du en röd tråd i ditt personliga brev?
 • Har du lyckats kommunicera det du ville få fram?
 • Att du förvarnat dina referenspersoner om du använder dig av sådana?
 • Att du tagit kopior på din ansökan och jobbannonsen?
 • Följ upp din ansökan efter fyra-fem dagar för att försäkra dig om att arbetsgivaren har läst ditt personliga brev.

Mallar för personliga brev

Vi har tagit fram olika mallar för personligt brev som är skrivna utifrån olika ansökningssituationer. Du hittar mallarna här nedanför:

 • Personligt brev mall #1 – Exemplet är skrivet som en spontanansökan till ett företag och arbetsgivare som inte har annonserat tjänsten.

Fler artiklar som kan hjälpa dig söka jobb:
Så här behandlas din jobbansökan: Steg för steg
Vilken färg ska du klä dig i inför intervju?
Anställningsavtal – Så här blir du inte lurad

4.25 avg. rating (84% score) - 68 votes

2 svar på ”Personligt brev”

 1. Jättebra tips! Har alltid skrivit mitt personliga brev i dåform, men det blir ju så mycket bättre i aktiv form.

  Svara

Lämna en kommentar