Arbetsintervju – Så här ska du klä dig för framgång

Vilken färg ska du klä dig i inför jobbintervju? Det vanliga är att folk säger att du ska klä dig konservativt. Men vad innebär det egentligen? Och vilka färger innefattar en konservativ stil? Huvudsaken är att du känner till att färger kan orsaka olika reaktioner hos människor. Du bör ta dig en funderare på vilka subtila budskap du skickar när du väljer att bära en specifik färg inför en anställningsintervju.

Du ska bära lite mer ”dressade” kläder som passar din kroppsform, gärna klänningar, kjolar, byxor eller skjorta. De mest populära färgerna som alltid går hem hos människor är de mer neutrala, som svart, marinblå, brun, beige eller grå. Om du väljer att bära svart så var försiktig så att det inte blir för mycket av den färgen. Här i norden representerar svart makt, auktoritet och drama, förmodligen inte egenskaper som du vill förmedla till någon som funderar på att anställa dig. Överväg därför att använda svart färg som komplementfärg.

Brun är ett bättre färgval eftersom färgen innebär kvaliteter som trovärdighet och stabilitet. Brunt liksom beige tenderar att vara lugnande färger som minskar stress och inbjuder till dialog. Färgen grå är ett annat bra val eftersom den är stilren och uppklädd, om du vill synas men inte dominera över andra så ska du bära grå.

Den bäst säljande färgen i världen är blå. Det sägs att 70% av världens befolkning har en naturlig dragning till blått. Blått kommunicerar lojalitet, ärlighet, tillit, lugn och auktoritet och är ett utmärkt val för en anställningsintervju. En marinblå kostym eller kjol kommer garanterat göra ett mycket gott intryck.

Jobb kläder – Skjortor och blusar

Tips för kläder på jobbet. Många väljer idag vita skjortor eller blusar under deras kavajer när de är på arbetsplatsen. Och det är ett bra val eftersom vit symboliserar ordning, renlighet och oskuld. En vit skjorta går vanligtvis med allt och är en året runt klädsel.

Om det är något som är i blickfånget hos män så är det skjortan. Kvaliteten och kragens placering gentemot ditt ansikte gör att det är en viktig detalj i hur du framhävs.

Tillbehör
Dina tillbehör gör att du kan lägga till ett stänk av färg till din ganska neutrala jobbgarderob. Som tillbehör finns slipsar, halsdukar, skor och smycken. Ett råd är att ”keep it simple” och se till att det matchar det du har på dig.

Tillbehör bör användas som komplement och för att markera ditt ansikte. Håll religiösa artefakter och tillbehör hemma under en intervju. Håll också dinglande armband till ett minimum eftersom de kan vara bullriga och störande. Om du är kvinna så bör du tänka på att inte ha för mycket urringning, två knappar uppknäppta brukar vara okej. När du är på din intervju så vill du att den som intervjuar kommer ihåg ditt ansikte, inte oljudet som produceras eller din urringning.

Grön är en bra färg på ett tillbehör. Färgen symboliserar naturen, rikedom, framgång och säkerhet. Färgen är också avkopplande och en fröjd för ögat.

Strumpor och skor

För män är det viktigt att bära strumpor som matchar färgen på din kostym eller byxor. Om du bär en ljus eller beige kostym så ska du ha något mörkare strumpor med en nyans ljusare än dina skor. Mörkbrun eller svart är den bästa färgen på skor för män.

För kvinnor gäller det att matcha din kostymklänning med dina skor och hålla allt neutralt. Du bör också ha skor som inte visar tårna eller har för hög klack.

När du har kläder om du känner dig bekväm med så ska du börja förbereda dig inför själva intervjun. Kläder gör så att du ger ett bra intryck men du måste också kunna förhandla lön, förmåner och villkor när det blir dags för anställning. Om du är ovan med förhandlingsteknik så kan vi rekommendera dig boken Förhandlingsteknik – Hur du lyckas med stora och små förhandlingar. Boken innehåller värdefulla tips på hur du ska lägga upp din taktik och hur du ska hantera konflikter. Du kan provläsa eller köpa boken här.

4.51 avg. rating (90% score) - 45 votes

Lämna en kommentar