Fackförbund – den stora guiden

Här hittar du information om svenska fackförbund och fackföreningar.
Information om fackförbund

Frågor du får svar på är vad en fackförening är och vad de gör för dig som medlem, vilka fackförbund det finns i Sverige och vilka priser på medlemskap de erbjuder, hur du går med i facket, byter fackförbund eller avslutar medlemskap, om a-kassa ingår i fackmedlemskap och varför det kan vara bra att ha en inkomstförsäkring. Efter den här guiden kommer du att ha stenkoll på vilken fackförening som passar dig, vilket fack vi rekommenderar och varför du bör fundera på ett medlemskap.

Vad är en fackförening?

En fackförening är en organisation för anställda inom en viss yrkeslinje eller arbetsplats som företräder de anställdas intressen gentemot arbetsgivaren (företaget). Dessa intressen kan vara allt från att ha en rättvis lön, en bra arbetsmiljö, att få sin röst hörd eller att få juridisk hjälp angående sin anställning eller om du blivit felbehandlad på ditt jobb.

Vad gör ett fackförbund

Ett fackförbund arbetar med att förbättra dina villkor på arbetsmarknaden. Rent konkret kan det handla om frågor som rör löner, arbetsregler, anställningsvillkor, regler kring avsked och uppsägningar.

Desto större ett fackförbund är desto lättare är det för dem att få igenom förhandlingar med din arbetsgivare än om du skulle försöka förhandla på egen hand. Det är tack vare fackförbunden som vi idag har kollektivavtal och lägsta löner inom många branscher, samt regler kring övertid och ersättning.

Om du tror att du skulle ha svårt att förhandla fram bra villkor på egen hand så är ett medlemsskap i en fackförening verkligen att rekommendera. Om du är medlem i ett större fackförbund som till exempel Unionen så kan du också få hjälp att förhandla med din arbetsgivare och du har ett rättsskydd och juridisk hjälp vid tvister med arbetsgivaren.

Oavsett om du är anställd eller är egen företagare så rekommenderar vi att du väljer något av de stora fackförbunden eftersom de har de ekonomiska musklerna för att försvara dig vid en tvist med företagen (som ofta har resurser i form av kapital och advokater för just tvister med anställda). Att som privatperson själv stå för kostnaderna för jurister och advokater är inte lätt då de ofta har ett timarvode på ca 2 000 kr. Förlorar du tvisten med arbetsgivaren så måste du också betala rättegångskostnaderna. Som privatperson eller småföretagare är detta kostnader som oftast man inte har råd med och då ska man alltid se till att ha en försäkring som täcker. Är du medlem i en stor fackförening så har du en sådan försäkring inbakad i ditt medlemskap.

Den fackförening som vi har hört mycket positivt om från våra läsare är Unionens fackförbund. Förklaringen ligger i att många av våra läsare är studenter och som student behöver du bara betala 100 kr för ett medlemskap som sträcker sig under hela studietiden, oavsett hur länge du utbildar dig. Du får i medlemskapet en massa förmåner som chans till stipendier, juridisk hjälp om det blir på problem på extrajobbet, cv-granskning, rabatter, litteratur betald och upp till 2 600 kr rabatt på fackavgiften när du som student börjar jobba. När du som student gett dig in på arbetsmarknaden är det bara att uppdatera medlemskapet till ”Yrkesverksam” eller ”Egen företagare” vilket är smidigt.

Fackförbund i Sverige

Medlemsavgiften är skriven i ett prisintervall nedan eftersom priset är satt utefter din lön.

Fackföreningar

  • Unionen fackförbund – Medlemsavgift från 50 – 225 kr månaden (Gratis första tre månaderna). Fackförbund för privat anställda, studenter, chefer, företagare och pensionärer. Unionen som är störst täcker de flesta yrken och branscher.
  • Fackförbundet ST – Medlemsavgift 112 – 216 kr månaden (50 kr första sex månaderna). Facket för statligt anställda.
  • Säljarnas fackförbund – Medlemsavgift 230 kr månaden. Nischat fack för dig som jobbar med försäljning och marknadsföring.
  • Svenska Transportarbetareförbundet – Medlemsavgift 91 – 426 kr månaden. Fackförbund för dig som arbetar i hamn, lager eller transport.

Gå med i facket

Om du funderar på att gå med i facket men inte vet vilket fackförbund du ska välja så kan du ringa olika fack och fråga vad de erbjuder som inte andra fackföreningar erbjuder. Du kan också prova ett medlemskap utan kostnad genom att välja ett fackförbund som är gratis första månaderna. Skulle du inte vara nöjd efter dessa första månader så kan du alltid avsluta ditt medlemskap. För att gå med i facket så fyller du i en medlemsansökan på fackförbundets hemsida.

Vad kostar det att vara med i en fackförening?

Medlemspris varierar mellan fackföreningarna eftersom facken erbjuder olika innehåll i sina medlemskap. I listan ”Fackförbund i Sverige” ovan hittar du ett prisintervall på medlemskap, det exakta priset ligger därimellan och hänger på vilken inkomst du har. Läs mer på fackförbundets hemsida för att få en uppfattning om vad som ingår i medlemskapet och vad det kostar för just dig.

Byta fackförbund eller gå ur facket

Om du inte är nöjd eller av annan anledning vill byta fack så är det enkelt att genomföra. Det brukar räcka med att du ringer upp ditt fackförbund och säger att du vill avsluta eller byta. Det brukar också gå bra att skicka ett mail där du skriver ditt namn, personnummer och att du ”härmed vill avsluta mitt medlemskap”.

A-kassa och arbetslöshetsersättning

För att du som arbetslös ska ha rätt till ersättning som baseras på tidigare inkomster från arbete måste du ha varit en betalande medlem av a-kassan i minst ett år samt uppfyllt det så kallade arbetsvillkoret (80 arbetade timmar/månad i minst 6 månader under en period av 12 månader innan arbetslösheten) inom medlemstiden. För dig som har varit medlem kortare tid än ett år kan ersättning utgå med det så kallade grundbeloppet, vilket är maximalt 320 kronor per dag. Är du medlem i facket behöver du inte tänka på a-kassa separat, utan i medlemsskapet har du redan en a-kassa.

Många kommer aldrig upp i 80% av sin lön vilket har gjort att kompletterande försäkringar så kallade inkomstförsäkringar växt fram och blivit populära. Inkomstförsäkringar ingår eller är valbara hos många fackföreningar.

Inkomstförsäkring

En inkomstförsäkring är precis vad det låter som, du betalar en premie för att se till att du behåller en större andel av din lön om du blir arbetslös. En inkomstförsäkring är ett bra komplement till din a-kassa om du inte får ut tillräcklig ersättning (vilket många inte får). Med en inkomstförsäkring behöver du inte oroa dig för hur du ska ha råd med hyra, mat och annat. Med försäkringen får du en bra levnadsstandard även som arbetslös, tills du har hittat ett nytt jobb. Det du ska hålla koll på när det gäller inkomstförsäkringen är hur stor procentandel av lönen du får behålla om du skulle bli av med ditt jobb. Hos vissa fackförbund ingår en inkomstförsäkring i den medlemsavgift du betalar varje månad, hos andra är den valbar. I Unionens fackförbund ingår en inkomstförsäkring (läs mer här) vilket gör att du kan behålla upp till 80% av din lön, det är nästan hela din inkomst som du får trots arbetslöshet, vilket är mycket tryggt och prisvärt.

Lycka till i arbetslivet

Om vi har missat någon fakta eller fått något om bakfoten hör gärna av dig till oss eller kommentera nedan. Har vi missat ett fackförbund som du tycker är viktigt? Hör av dig då med så lägger vi till det på listan. Du som redan är medlem i en fackförening får gärna kommentera och dela med dig av erfarenheter för de som läser här och är nya på arbetsmarknaden.
Hoppas guiden har varit hjälpsam och att du blivit lite klokare på vad ett fackförbund gör och står för. Lycka till!

4.14 avg. rating (82% score) - 7 votes

Lämna en kommentar