4 misstag att undvika i ditt personliga brev

För att undvika att ditt personliga brev och CV inte ska hamna i papperskorgen så finns det några viktiga saker som du aldrig ska göra i ditt personliga brev. Börja inte ditt brev på ett långdraget sätt, skriv inte om dina karriärmål, nämn inte din tidigare lön och skriv absolut inte varför du lämnade tidigare jobb.

Här är fyra av de vanligaste misstagen att undvika:

1.) Börja inte brevet långsamt. Alltför många personliga brev tar på sig en, två eller tre stycken för att värma upp. Starta istället ditt brev med en smäll, så här: ”Jag ansöker till tjänsten som Vaktmästare vid Nygatan 3 för Fastighetsföretaget AB, som annonseras i Metro.” Ytterligare ett tips på ett enkelt sätt att hitta din bästa öppning: Skriv först ett utkast av ditt personliga brev. Titta sedan genom texten och välj ut den första meningen som går rakt på sak. Ta ut den meningen ur sitt sammanhang och placera den högst upp i brevet. Voila! Nu har du en kraftfull inledning till ditt personliga brev.

2.) Skriv inte om dina karriärmål. Undvik skriftliga uttalanden som ”Jag söker en position där mina kunskaper kommer till nytta och kommer leda till en större ansvarsroll på sikt.” Denna själviska attityd kommer att irritera läsaren och inte imponera, du fokuserar ju endast på vad du vill ha. Dessutom, om du söker till ett bra företag så kommer de känna igen och belöna din ambition och kompetens vid ett senare tillfälle. Slösa inte läsarens tid genom att ställa krav innan ni ens har träffats.

3.) Nämn aldrig någonsin din tidigare lön. Även om det står i annonsen att de vill veta din lönehistorik så ska du inte ange din tidigare lön. Varför? Arbetsgivarna använder lönehistorik för att sålla bort kandidater som är för dyra eller inte har tillräckligt med erfarenhet för att leva upp till arbetsgivarens tänkta lönenivå. Att inkludera din lönehistoria kan bara skada dina chanser. Hur kommer du då runt arbetsgivarens krav på lönehistoria? Skriv till dessa fyra magiska ord nära slutet av ditt brev: ”Mitt löneanspråk är förhandlingsbart.”

4.) Skriv aldrig varför du lämnade ett tidigare jobb. Vissa människor känner sig tvingade att förklara varför de stannade så länge (eller så kort) på tidigare jobb. Gör inte det. Förbered istället svar för frågor som kan komma upp på en intervju om dina tidigare anställningar. Ta inte med något i ditt personliga brev som skulle kunna leda till att dörrarna stängs.

Håller du med oss om att det är misstag? Eller har du annorlunda erfarenheter? Berätta för oss och andra läsare i kommentarsfältet nedan!

4.67 avg. rating (90% score) - 3 votes

Lämna en kommentar