Anställningsintervju

Ska du på anställningsintervju? De flesta anställningsbeslut fattas vid första intervjun. Hur din arbetsintervju går kan vara lika viktigt som din erfarenhet eller yrkeskunskaper. Vi har sammanställt en guide för hur du ska tänka före, under och efter jobbintervjun. Här kommer tips som hjäper dig att få jobbet du verkligen vill ha.

Arbetsintervju

Om det är första gången som du ska på anställningsintervju så kan du känna dig lite nervös och stressad. För att minska stressen så ska du förbereda dig så noga du kan innan själva intervjun. Om du är väl förberedd så kommer du känna dig mer självsäker. Dessutom så kommer du att skaffa dig en rutin ju fler arbetsintervjuer du går på, det kan bara gå bättre och bättre.

Checklista till arbetsintervjun

  1. Läs jobbannonsen flera gånger och fundera på vad arbetsgivaren letar efter hos personen de ska anställa till positionen.
  2. Titta igenom ditt CV och personliga brev flera gånger, är dokumenten uppdaterade och anpassade till det sökta jobbet?
  3. Använd GoogleMaps för att kontrollera var företaget har sitt kontor innan du går på anställningsintervjun. Ta också reda på hur lång restid du har till platsen, du får inte komma försent! Kom hellre 30-40 min innan intervjun, då får du också chansen att känna av stämningen i korridorerna och på kontoret.
  4. Läs resten av tipsen på den här sidan för att öka dina chanser maximalt.

Före intervjun

Ha kunskap om företaget. Din kunskap om den blivande arbetsgivaren kommer att bidra till den positiva bilden som du vill skapa. Forska och läs på om företaget på internet innan anställningsintervjun. Prata gärna med andra som arbetar på företaget; fråga om information om företaget och kolla med dem om du kan få en arbetsbeskrivning när du vet att du ska på en intervju.

Känn till jobbet. Lär dig allt du kan om det jobb du ska bli intervjuad till och försök utvärdera hur dina tidigare erfarenheter kvalificierar dig till positionen.
Ha vetskap om dig själv. Granska ditt CV innan arbetsintervjun för att ha det i färskt minne, eftersom cv:et kommer vara färskt i huvudet på den som intervjuar dig. Ännu bättre är det om du skriver ut ditt cv och har det framför dig på bordet under jobbintervjun.

Förbered egna frågor. Arbetsgivare är lika intresserade av dina frågor som de är av dina svar. Den som intervjuar dig kommer reagera positivt om du frågar intelligenta frågor om tjänsten, företaget och branschen. Exempel: Var kommer den här jobbpositionen att passa in i företaget som helhet? Vad är det största enskilda problemet för er personal just nu? Frågorna kan alltså beröra arbetsuppgifter, ansvar, möjligheter eller om företaget. Förslag på fler konkreta frågor får du längre ner på sidan.

Få helhetsbilden. Försök visualisera hela intervjun, från början till slut. Se dig själv när du sitter där på jobbintervjun med självförtroende. Hur kommer intervjun att sluta? Kommer du få ett jobberbjudande direkt eller blir det en andra intervju för dig? Hur mycket i lön vill du ha? Vilka förmåner vill du ha? Det arbete och research du gör innan intervjun kommer ge dig uppfattning om vad du kan förvänta dig under en anställningsintervju. Var redo för alla eventualiteter.

Under jobbintervjun

Gör ett bra första intryck. Resultatet av intervjun hänger till stor del på vilket intryck du för under de första fem minuterna. För att lyckas så måste du projicera en professionell, kompetent och entusiastisk bild av dig själv. Följande tips kommer hjälpa dig med just det:

Var punktlig. Gör det som krävs för att komma fram tio minuter tidigare än avtalad tid. Om du känner att du behöver så åk till företaget kvällen innan och kolla hur lång tid det tog. Kom ihåg att lägga till tid för trafik, parkering och långsamma hissar.

Klä dig rätt. Dina jobbkläder ska vara lämpliga till den tjänst du söker. Klädseln måste passa väl på kontoret eller på den arbetsplats du ska vara på. Om du inte känner till klädkoden så kan du alltid ringa och fråga i receptionen. Du kan också få en bra känsla av vilka kläder som gäller genom att kolla in företagets hemsida.

Skaka hand på ett bra sätt. Ett fast handslag är lämpligt och förmedlar självförtroende. Kom ihåg att ha ögonkontakt när du skakar hand och hälsar.

Kommunicera rätt kroppspråk. Nå fram med ditt buskap genom att stå rakt, röra dig självsäkert och luta dig en aning fram när du sitter i stolen (på det viset syns det att du är intresserad och alert).

Hitta en gemensam grund att stå på. Titta dig runt på kontoret eller arbetsplatsen, ser du något föremål som en tavla, böcker eller växt som du kan starta en konversation utifrån?

Låt arbetsgivaren leda in samtalet på förmåner. Ditt fokus på lön, personaloptioner eller semester kan avleda en annars intresserad arbetsgivare.

Var entusiastisk. Visa ditt tydliga intresse för jobbet du söker på företaget. Le håll en ständig ögonkontakt. Lyssna uppmärksamt och skriv anteckningar.

Var ärlig. Berätta för den som intervjuar dig om din yrkeskompetens, styrkor och erfarenheter, inklusive eventuellt frivilligt arbete du gjort. Om du inte har någon speciell erfarenhet så kan du säga det, men visa då att du är en person som lär dig snabbt genom att berätta om en tidigare gång där du gjorde just det.

Var en god lyssnare. Lyssna noga och ställ frågor för att komma in på djupet av det som arbetsgivare säger till dig. De flesta som intervjuar dig kommer bli glada och förvånade av en fråga som: Hur kan jag hjälpa dig att lösa problemet du just beskrev för mig?”

Undvik alltid negativa uttalanden om tidigare jobb eller arbetsgivare. Var istället diplomatisk. Oavsett hur dålig ditt senaste jobb eller chef var så finns det säkert något bra du lärt dig av erfarenheten. Betona ock fokusera på det positiva – med ett leende.

Efter arbetsintervjun

Följ upp. Detta är en avgörande steg som ofta är förbisedd i intervjuprocessen. Skriv ett tackkort eller skicka ett mail och tacka varje person du träffat på företaget. Det viktigaste brevet ska gå till den person som intervjuade dig. I ditt brev så ser du till att sammanfatta er konversation och betona än en gång dina färdigheter som du skulle ta med till tjänsten. Tacka dem för deras tid och fråga om det är okej att ringa senare i veckan för att se hur deras sökande för en kandidat fortskrider. Kandidaten kan mycket väl vara du!

Anställningsintervju frågor och svar

Här hittar du vanliga intervjufrågor som du bör vara beredd att svara på under din anställningsintervju. Öva dina svar med en vän eller familjemedlem och filma dig själv när du svarar på frågorna (tips är att spela in på din mobiltelefon och sedan analysera ditt kroppsspråk och hur du talar).

Ju mer du tränar desto smidigare och bättre kommer du kunna leverera under intervjun. Det är extremt vanligt att många inte förbereder sig inför en jobbintervju, så ta detta tips på stort allvar. Det är svårt att i efterhand ändra på misstagen under arbetsintervjun.

4.27 avg. rating (85% score) - 22 votes

Lämna en kommentar