Så här lyckas du med din löneförhandling

Av CVmall.net

loneförhandling

De flesta vill helst slippa löneförhandla eftersom det känns läskigt att be om lönehöjning av chefen. Det kan vara svårt att argumentera för högre lön om du inte har rätt underlag vid mötet. Att löneförhandla är något du kommer behöva göra hela ditt arbetsliv. Här får du sju tips på vägen.

Förhandla om lönen sist
Se till att du avvaktar med att diskutera lönen tills du blir erbjuden jobbet, det tipset gäller både vid en första anställningsintervju och vid en befordran. När förhandlingen börjar kan du ta höjd för vilken lön du önskar och börja förhandla med chefen. Skulle förhandlingen fastna så kan du säga att du vill tänka på saken.

Jämför lönen med liknande yrken
Kolla upp lönestatistik och jämför dina arbetsuppgifter med liknande tjänster. Det är viktigt att du går in i förhandlingen med rätt uppgifter om lön och ansvar.

Arbetsgivaren ska lägga första budet
Se till att arbetsgivaren kommer med det första budet. Ofta har arbetsgivaren ett färdigt anställningsavtal med lönen skriven på pappret. Det är en medveten strategi för att få dig att skriva på avtalet med lönen som arbetsgivaren tycker är lämplig. Förhandla upp budet som arbetsgivaren kommer med.

Förhandla om förmåner
Tänk på att du kan förhandla om förmåner också. Får du betalt för övertid eller extra semester? Kan du förhandla till en extra semestervecka? Betalar arbetsgivaren in tjänstepension? Om inte se till att få en högre lön för att kompensera detta. Kan arbetsgivaren erbjuda friskvårdsbidrag till gymkort? Om arbetsgivaren har kollektivavtal så ingår många förmåner automatiskt.

Ingångslönen följer dig
Din ingångslön kommer att följa dig i många år på din arbetsplats. Se till att ha prutmån inför löneförhandlingen.

Använd mål
Sätt upp mål på vad din drömlön är och vilken lön som är absolut den lägsta du kan tänka dig. Någonstans i mitten av denna skala är ditt förhandlingsmål.

Löneutveckling
Om din arbetsplats inte har kollektivavtal så måste du kontrollera när företaget har lönesamtal. Det bästa är om du kan få ett datum på löneförhandling inskrivet i ditt anställningsavtal. Arbetsplatser som har kollektivavtal använder sig av individuell lönesättning.

4.06 avg. rating (81% score) - 34 votes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *