Sommarjobb – Guiden för att söka lediga jobb 2016

Nu är det dags att söka sommarjobb för 2016. Är det första gången du söker sommarjobb? Eller har du jobbat flera sommarlov tidigare? Oavsett erfarenhet så hittar du här listan på hur fixar sommarjobbet!

Guide för Sommarjobb 2016

1. Hämta penna och papper. Skriv sedan ner punkter på vad du kan och är intresserad av. Vanliga sommarjobb är inom vården, turism, restaurang, kommun, försäljning, dagligvaruhandel och detaljhandel.

2. Lägg ner tid på att skriva ett bra CV, mall för CV hittar du här. Skriv utöver ditt CV ett personligt brev som förklarar varför just du är perfekt för sommarjobbet. Exempel på hur du ska skriva ett personligt brev hittar du här.

3. Börja söka jobb så tidigt som möjligt och sök flera jobb samtidigt. Tänk på att många söker sommarjobb under våren och rekryteringsprocessen kan ta tid. Ta därför själv kontakt med företag som du är intresserad av och fråga om du kan få komma förbi och lämna CV och presentera dig.

4. Berätta för vänner, släkt och bekanta att du söker sommarjobb. Ofta får du napp genom rekommendationer och kontaktnätverk.

5. Leta bland jobbsajter och i tidningar som din lokaltidning, Metro, DN och SvD. Gå också in på din kommuns webbplats där de brukar ha en lista på lediga sommarjobb. Även arbetsförmedlingens platsannonser bör du ta en titt på, där kan du söka sommarjobb via län.

6. När du får reda på att du ska till arbetsintervju så måste du förbereda dig. Läs på om företaget, kom i tid och ta med dina betyg. Här hittar du tips till anställningsintervjun.

7. Starta företag om du har en bra idé och har potentiella kunder redan. Om det finns ett behov för dina kunskaper så är det bara att köra igång. Gå in på verksamt.se och läs om vad du bör tänka på innan du startar.

8. Ge inte upp! Ofta är arbetsgivare försiktiga med att ta in för många sommarjobbare tidigt på säsongen. Behov av extrapersonal kan förekomma mitt under sommaren, fortsätt därför att höra med t.ex. restauranger och kaféer om de behöver hjälp.

Företag som du kan söka sommarjobb hos:

AstraZeneca – Varje sommar tar företaget in ca 150 ungdomar som sommarjobbar. För de yngre gymnasieeleverna finns arbeten inom t.ex. administration. Är du högskole-/universitetsstuderande kan du få mer kvalificerade arbetsuppgifter inom forskning, teknik, analys eller administration. Klicka här för att läsa mer om sommarjobb på AstraZenecas webbplats. 

Scania – sommarjobb i Södertälje, Oskarshamn och Luleå. Läs mer sommarjobb här .

HandelsbankenStudentprogram 2013 med möjlighet till extrajobb under studietiden. Dessutom får du internutbildning och chans till fast anställning efter din examen.

Swedbank – Extrajobb och sommarjobb hittar du under ”Lediga jobb”.

IKEASök lediga jobb via IKEAs sökmotor här.

H&M – Är du intresserad av mode och kläder? Kolla in HMs karriärcenter. Företaget söker alltid trevlig och glad butikspersonal.

Oriflame– Gillar du smink? Som säljkonsulent hos Oriflame kan du skapa din egen kundbas av familj och vänner och sälja smink och hygienartiklar till dem. Eftersom du beställer varorna efter du har fått en beställning behöver du inget startkapital. Bra sommarjobb för dig som vill bestämma tiderna själv. Ytterligare en fördel är att din arbetsplats är hela Sverige.

För dig som söker sommarjobb i Stockholm kan du kolla in Stockholm Stads webbplats här.

Det finns en mängd olika företag att söka sommarjobb hos. Har du tips på fler bra företag som erbjuder sommarjobb?

4.26 avg. rating (85% score) - 39 votes

Lämna en kommentar