Vilket bokföringsprogram är bäst att kunna?


Om du har valt en karriär som ekonom så kan du behöva göra löpande bokföring på ett företag. Bokslutet gör normalt en revisor i slutet av året. Så vilket bokföringsprogram är bäst att kunna?

Webbaserat bokföringsprogram är bäst

De två ledande bokföringsprogrammen online i Sverige idag är Fortnox och Visma. Dessa program har blivit populära då de är helt webbaserade och brukar vara bäst i test. Du kan enkelt logga in via din internetläsare och all bokföring sparas automatiskt. En annan anledning till att Fortnox och Visma är populärast är för att alla redovisningsbyråer normalt kan arbeta i dem. Om du vill få en bättra insikt i vad som skiljer sig mellan programmen och hitta det som är bäst för dina behov så kan du besöka sajten www.bästabokföringsprogram.se. Kom ihåg att du kan testa bokföringsprogram gratis i 20 dagar innan du bestämmer dig.

Lägg till funktioner när företaget växer

Så oavsett om du är ansvarig för bokföring eller är egen företagare så är det en bra idé att börja med ett molnbaserat bokföringsprogram som Fortnox. Du kan sedan bygga på med funktioner som fakturering, lönehantering och årsredovisning ju mer dina behov ökar.

Det som är bra med dagens bokföringsprogram är att det spelar ingen roll om du har ett aktiebolag eller enskild firma. Programmen fungerar till båda företagstyper och priserna är billiga för vanlig enkel bokföring. Du behöver inte installera någon programvara och inga uppdateringar eller backup behövs. Dessutom behöver du inte tänka på om du använder Mac eller PC, det enda som är viktigt är att du har en webbläsare, mobil eller surfplatta.

Jobba med bokföring

Om du ska jobba med bokföring på ett företag eller bli revisor/bokföringskonsult så kommer du stöta på bokföringsprogram som Fortnox. Till exempel är Fortnox partners med Deloitte, Bakertilly, BDO, Grant Thornton, LR Revision & Redovisning och LRF Konsult. Så om du ska jobba på något av dessa företag kommer du arbeta i Fortnox mot kund.

Vilka utbildningar finns för att lära sig mer bokföring och redovisning? Antingen kan du ta en universitetsutbildning i redovisning och finansiell styrning eller så kan du läsa program som ekonomiprogrammet eller företagsekonomi. Du kan också läsa kurser i Redovisning 1 och 2 på distans eller på ett lärosäte.

Det här behöver du lära dig

  • Ekonomiska begrepp och kontoplaner
  • Kunna bokföra vanliga dagliga affärshändelser (löpande bokföring)
  • Förstå bokföringslagen och god redovisningsed
  • Kunna presentera ekonomiska rapporter för ledningen
  • Redovisning av moms och skatter
  • Periodiseringar och avskrivningar
  • Lönehantering
5.00 avg. rating (94% score) - 2 votes