Be om ledigt för att starta företag? Såhär gör du

Funderar du på att starta företag men har inte tiden för att du är anställd? Du har rätt till att ta tjänstledigt för att testa dina vingar som företagare. I den här artikeln berättar vi hur du går tillväga.

Du har rätt att ta tjänstledigt i upp till sex månader för att driva företag. Ditt företag får dock inte konkurrera med din arbetsgivares verksamhet.

Din ledighet får heller inte ställa till problem för arbetsgivaren genom dålig tajming, ökade kostnader eller att verksamheten inte kan drivas vidare på ett sunt sätt.

Kom ihåg att rätten till ledighet för att driva företag endast gäller en gång hos en och samma arbetsgivare. Se med andra ord till att planera den lediga tiden så effektivt som möjligt.

För att få rätten till ledigheten så måste du ha varit fast anställd under de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren.

När du ska göra anmälan till arbetsgivaren måste du säga till minst tre månader i förväg och ange hur länge du planerar att vara tjänstledig. När din arbetsgivare har mottagit anmälan måste hon senast en månad efter återkomma till dig med ett beslut om godkänd ledighet.

4.03 avg. rating (80% score) - 30 votes

Lämna en kommentar