Så här behandlas din jobbansökan – Steg för steg

Har du någonsin undrat hur din jobbansökan egentligen blir behandlad? Hur resonerar egentligen rekryteraren vid en grovgallring av CV? Steg för steg går vi genom hur rekryteraren gör sitt urval. Här får du reda på varför din jobbansökan hamnar i papperskorgen. Se till att förbättra dina chanser!

1. När du skickat in din jobbansökan brukar du få en bekräftelse på att din ansökan har kommit in.

2. När ansökningstiden har gått ut börjar arbetet med att granska och bedöma alla sökandes CV.

3. Först görs en grovgallring. Sökande med bristande kompetens i form av felaktig utbildning eller erfarenhet sorteras bort. Andra orsaker till att ditt CV åker i papperskorgen är dålig attityd, felstavningar, olämplig ålder, orealistiska löneanspråk eller allmänt bristande CV.

4. Efter grovgallringen görs en sammanställning över de mest intressanta CV och jobbansökningar. Om det finns många konkurrenskraftiga CV så görs en en rangordning bland dem.

5. Sedan försöker rekryteraren tolka dina tjänstgöringsintyg från tidigare anställningar. En erfaren rekryterare kan se på formuleringar från tidigare arbetsgivare om ditt betyg är bra eller inte.

6. I vissa fall tittar rekryteraren även på dina betyg från din utbildning.

7. Nästa steg i rekryteringsprocessen är att man kallar de mest intressanta sökande till en anställningsintervju (ofta 3-4 personer). Detta brukar vara den första intervjuomgången där du får träffa rekryterings- eller bemanningsföretaget eller arbetsgivarens HR-ansvarig.

8. Om du kommer från rekryterings- eller bemanningsföretag så brukar du få träffa arbetsgivaren (din kontaktperson och chef) vid andra intervjun. Sköter arbetsgivaren anställningsprocessen själv så brukar du få träffa din chef i det här steget. Chefen brukar efter den här intervjun ta beslut om du är kompetent för jobbet.

9. Efter din andra intervju brukar rekryteraren ringa dina tidigare chefer för att se om de fått rätt intryck av dig.  I vissa fall kan en tredje intervju ske om det är mycket svårt att välja mellan två sökande.

10. Vid det här laget väntar du på beslut från arbetsgivaren. Har du sökt en chefsbefattning så kan tester genomföras i det här steget.

11. Rekryteraren sammanfattar slutligen meriter, intryck från intervjuer, referenser, synpunkter från alla som deltagit i processen och blivande arbetskamrater. Resultatet kan bli att du blir erbjuden en anställning.

12. En löneförhandling sker i sista steget. Se till att stå på dig, var på gränsen till lite fräck! Det är viktigt att du känner dig nöjd med din lön och arbetsförmåner eller hur? Om du vill läsa mer om löneförhandling kan du klicka här. Vill du bli en bättre förhandlare mot din chef så rekommenderar vi denna bok i förhandling. När ni är överens om anställningsvillkoren och lönen så skrivs ett anställningsavtal som båda skriver under. Obs! Läs noga vad som står på kontraktet. Se upp för hänvisningar till dokument eller personalböcker som inte finns tillgängligt. Titta även på uppsägningstid och vad som gäller där. Tips! Se till att arbetsgivaren skriver under kontraktet först. Tyvärr så är arbetsmarknaden full av oseriösa företagare som utnyttjar dig om de kan.

4.53 avg. rating (90% score) - 34 votes

Lämna en kommentar