Om du har ett vanligt lönekonto på någon av de traditionella storbankerna så har du med all säkerhet 0% sparränta på dina pengar.
För att din arbetsgivare ska kunna betala ut din lön så behövs ett transaktionskonto. Detta konto brukar kallas lönekontot och har ofta VISA eller Mastercard kopplat till sig. Problemet med sådana här transaktionskonton är att de inte är sparkonton, som många tror. Du får ingen sparränta på dina pengar eller lön om du inte flyttar dina pengar till ett riktigt sparkonto.
Var kan man hitta ett bra sparkonto?
Det vanliga är att man som privatperson flyttar sina pengar från lönekontot till ett sparkonto inom sin bank. Problemet med detta är att räntan på dessa konton idag är så låg som 0-0,10%. Anledningen är att styrräntan eller reporäntan som många också säger har blivit så låg att bankerna inte längre kan erbjuda höga sparräntor. Bankerna behöver inte mer pengar i rörelsen, utan de behöver istället låna ut pengar.
Det du behöver göra är att flytta pengarna ut från storbankerna och placera dem på sparkonton hos mindre nischbanker som fortfarande erbjuder bra sparräntor. På placerapengar.nu kan du jämföra bästa sparräntan bland flera mindre banker och inlåningsföretag.
”Arbetaren är sin lön värd. Placera pengarna och se lönen bli din arbetare.” – Citat om att spara smart
Innan du börjar spara pengar
Bra tips på saker att kolla upp: Innan du bestämmer dig för att öppna sparkonto så ska du undersöka om banken eller institutet har insättningsgaranti. Finns en garanti så betyder det att du får ersättning upp till 100 000 euro, cirka 900 000 kronor, om banken skulle gå i konkurs. Har banken ingen insättningsgaranti så finns risken att du inte kan få tillbaka dina pengar ifall företaget hamnar på obestånd. Nackdelen med de sparkonton som omfattas av garantin är att de har lägre sparräntor eftersom också risken är lägre. De sparkonton som inte har någon garanti har därför bättre sparräntor. Vill du läsa mer om regler och tillsyn för enskilda banker och inlåningsföretag så ska du besöka Finansinspektionen.se.
Fundera på om du ska välja rörlig sparränta eller bunden. Väljer du bundet genom fasträntekonto så har du en högre sparränta, men då är istället pengarna inlåsta i 1-3 år beroende på vilken tidsperiod du väljer. Bundet sparkonto gör att du inte kan ta ut dina pengar när du vill, så du måste ha en särskild sparhorisont med mål för när du behöver pengarna.
Tips när man jämför sparkonton
När man jämför sparkonton bör man tänka på följande:
- Räntan: Jämför räntan på olika sparkonton för att se vilket som ger det högsta avkastningen.
- Villkor: Läs igenom villkoren för sparkontot, så som minsta insättning, avgifter och överföringsmöjligheter.
- Säkerhet: Kontrollera vilken bank eller institution som erbjuder sparkontot och se om de har en god kreditvärdighet.
- Flexibilitet: Tänk på om sparkontot erbjuder möjlighet att ta ut pengar när som helst eller om det finns begränsningar.
- Extra fördelar: Se om det finns några extra fördelar med sparkontot, som exempelvis bonusränta eller försäkringar.
Vad är bästa sparräntan på sparkonton?
Det är svårt att säga vad som är den bästa sparräntan på sparkonton eftersom det kan variera beroende på bank, läge och ekonomiska faktorer. Räntorna kan även ändras över tid. Det är därför viktigt att jämföra räntorna hos olika banker och institutioner för att hitta det sparkonto som ger det högsta avkastningen. Det kan vara bra att undersöka även små lokala banker, nischbanker eller föreningar, då de ibland kan ha högre räntor än större banker. Överlag kan man säga att konton med högre insättningar och längre bindningstider oftast har högre räntor.
Inkomst av kapital
När du har placerat din lön på ett sparkonto så räknas all avkastning från tillgången som inkomst av kapital. Det betyder att du endast betalar 30% i skatt på din avkastning. Får du 1000 kr i sparränta så betyder det att 300 kr dras automatiskt till Skatteverket den 31 december. Kvar blir din vinst på 700 kr som du kan välja att ta ut och konsumera om du valt rörlig sparränta. Eller så låter du kapitalet ligga kvar så får du en högre avkastningstakt genom ränta på ränta effekten. Albert Einstein lär ha sagt att detta är världens åttonde underverk, och han menade att alla kunde bli rika på sparande om du placerade rätt och hade tiden med dig.
Din lön beskattas som inkomst av tjänst och där kan du inte påverka hur mycket skatt som dras eftersom det görs innan du får den till kontot. I Sverige betalar din arbetsgivaren först en skatt för att du är anställd på ca 31% och sedan betalar du en kommunalskatt där du bor på mellan 30-35%. Totalt brukar skatten från utbetalning till den når dig hamna på 60-65%. Med beräkningar som du ser här så förstår du fördelarna med att börja spara pengar i inkomstslaget kapital. De tillgångar som räknas under kapital är sparkonton, fonder, aktier och utdelningar från företag. Även hyresintäkter räknas som inkomst av kapital.
Har du några frågor om sparande eller din privatekonomi så kan du höra av dig via mejl eller skriva en kommentar på den här sidan.