Är du högkänslig eller finns det andra som är det på ditt jobb?

Av CVmall.net

HSP-högkänslig-person

HSP (Highly Sensitive Person) är ett medfött personlighetsdrag som innebär att du har ett finkänsligare nervsystem och är högkänslig i din omgivning. Får du ofta höra att du är känslig? Är du duktig på att läsa av människor eller att genomskåda människor? Tänker du mer över saker än andra och är lite analytisk av dig? Då kan du ha ett högkänsligt karaktärsdrag. Gör ett HSP-test här nedan för att lära känna dig själv bättre.

HSP är varken en störning eller bokstavskombination utan både en gåva och sårbarhet som har funnits i alla tider och runt 20% av världens befolkning är högkänsliga individer.

Alla människor är olika känsliga och befinner sig därmed olika på skalan över känslighet, de som befinner sig högt på skalan kan vara högkänsliga eller iallafall ha många av dess egenskaper. Många framgångsrika företagare, omtyckta chefer, innovativa designers, kända artister, uttrycksfulla konstnärer eller skarpa kriminalutredare har en medfödd högkänslighet som gjorde eller gör att de har en känsla för detaljer eller vad människor vill ha, såg människors potential eller talang eller kunde sätta sig in i hur andra tänker och känner.

Enligt Dr. Elaine Aron så bearbetar högkänsliga information mer på djupet än icke högkänsliga. Hjärnan observerar och reflekterar längre och mer över saker och ting medvetet eller omedvetet. Eftersom hjärnan är mer aktiv och kontinuerligt bearbetar mer information och filtrerar intryck så blir du mycket trött och har behovet att ha ensamtid ibland. För högkänsliga personer är det därför mycket viktigt att lära sig säga nej annars finns risk för utbrändhet eller att du blir utnyttjad på jobbet.

Varför finns HSP-personer?

Varför vissa har fått ett mer känsligt nervsystem är inte helt klart. Men forskning visar på att även djur har haft gåvan sedan urminnes tider. Det verkar som om det finkänsliga nervsystemet är en överlevnadsstrategi som naturen har begåvat oss med och hos vissa människor är det mer utvecklat än hos andra. I vardagen kan denna överlevnadsstrategi ta sitt uttryck i ord som ”jag hade en stark intuition att…” eller ”jag fick en riktigt dålig magkänsla…”. Du som är högkänslig fattar inga förhastade beslut utan ser faror och konsekvenser innan de har hänt och kan sedan snabbt känna igen liknande situationer i nya miljöer. De som är icke-högkänsliga rusar ofta in i saker och funderar inte så mycket på situationen eller omgivningen, vilket även det kan ha sina fördelar.

HSP-test

Om du misstänker att du är en highly sensitive person så kan du göra testet nedan för att få en uppfattning om hur känslig du är.

 1. Jag lägger märke till detaljer i min omgivning
 2. Andra människors sinnesstämningar påverkar mig
 3. Jag är särskilt känslig för effekterna av koffein
 4. Oljud får mig att må dåligt
 5. Konst och musik berör mig djupt
 6. Du har inte samvete att göra dåligt ifrån dig
 7. Jag blir lätt förskräckt och hoppar ofta till
 8. Jag blir nervös när jag ska göra många saker på kort tid
 9. Jag blir irriterad när man vill få mig att göra flera saker samtidigt
 10. Jag anstränger mig särskilt för att inte begå misstag eller glömma saker
 11. Jag är noga med att undvika våldsamma filmer och teveprogram
 12. Jag blir uppjagad när mycket försiggår runt omkring mig
 13. Jag reagerar starkt på hungerskänslor – de påverkar mitt humör och min koncentrationsförmåga
 14. Förändringar i mitt liv gör mig obalanserad
 15. Jag uppskattar fina och subtila dofter, smaker, ljud och konstverk
 16. Jag lägger stor vikt vid att undvika situationer som gör mig upprörd eller överväldigad och anpassar mitt liv därefter
 17. Som barn betraktades jag som känslig eller blyg av mina föräldrar eller lärare

Summa:________
Svarade du JA på fler än 9 frågor så kan du vara en högkänslig person. Ligger du i närheten av 9 JA så har du drag av en högkänslig person. Testet ger inte hela bilden av vad det innebär att vara en högkänslig person. För att gå in djupare på det så bör du läsa mer om Elaine Aron eller på www.hsperson.se eller i någon av böckerna som vi tipsar om längst ner i artikeln. Vill du göra ett längre test med andra frågor så hittar du ett hos MåBra.com här.

Bästa karriären och jobb för högkänsliga personer

Bästa alternativet är att starta eget företag eller att ta ett jobb där din chef inte tittar över axeln hela tiden. Du som är en HSP arbetar bättre självständigt och i projekt, du gillar helt enkelt inte att bli observerad när du jobbar. Dina högkänsliga drag gör att du oftast är extremt intelligent, lojal och arbetar mycket produktivt om du får chansen.

HSP tänker ofta utanför boxen och startar egna företag som restauranger, agenturer, byråer, produktinnovationer, designkläder, skriver böcker eller regisserar stora filmer.

HSP - High Sensitive People

Steve Jobs sägs ha varit en högkänslig person som var idérik, kreativ och annorlunda på många bra sätt.

Här är jobb som du bör överväga om du har egenskaperna hos en högkänslig person:

Eget företag, Brottsutredare, Detektiv, Massageterapeut, Tandhygienist, Veterinär, Hundtränare, Djurskötare, Biolog, Trädgårsmästare, Grafisk designer, Sociala medier-ansvarig, Programmerare, Utvecklare, Artist, Skådespelare, Musiker, Konstlärare, Musiklärare, Inredesarkitekt, Modedesigner, Parfymförsäljare, Författare, E-handlare, Redaktör, Skribent, Bloggare, Korrekturläsare, Revisor, Aktienalytiker, Controller, Inköpare, Rådgivare, Personlig tränare, Kostrådgivare, Kock, Välgörenhetsarbetare, Bonde, Vaktmästare, Fastighetsskötare, Bibliotekarie, Researcher, Brevbärare, Lastbilschaufför, Handledare

Yrken som du ska undvika om du än HSP-människa

Vilka jobb ska du undvika om du är en HSP-person? Den frågan har egentligen inte något tydligt svar, du kan nämligen vara mycket framgångsrik i de yrken du ska undvika också. Eftersom du har förmågan att läsa av situationer, människor och konflikter så kan du gå hur långt du vill. Men du kämpar lite mot din natur när du gör det eftersom din energi kommer att vara ständigt låg. Du ska givetvis ha ett jobb som ger dig energi och som du känner är roligt och ger utlopp för din kretivitet. Är du högkänslig ska du kanske undvika yrken som innehåller eller är:

• Primärt säljfokuserat
• Innehåller en massa konfrontationer
• Måste hantera människor konstant utan pauser
• Strikta mätningar, tidtagningar, kontroller
• ”Kniven mot strupen”-miljöer eller tävlingsinriktade miljöer
• Hektiska arbetsplatser som är högljudda och stressiga
• Monotoma arbetsplatser där du inte får nya utmaningar

Vad kan en ”Highly Sensitive” erbjuda en arbetsplats?

• Lojalitet och engagemang
• Arbetar självständigt och behöver lite ledning
• Duktiga på informationsinsamling och problemlösning
• Bra lyssnare och ser medarbetares behov
• Kreativitet och en bra känsla för detaljer
• Organiserade och fokuserade

Kända personer som beskriver sig själva som högkänsliga

Här kommer några kända personer som själva har uttryckt att de har personlighetsdraget av en högkänsliga person:
Abraham Lincoln, Alanis Morissette, Alfred Hitchcock, Audrey Hepburn, Beyonce Knowles, Bill Gates, Carl Jung, Christina Aguilera, Clint Eastwood, Eddie Murphy, Albert Einstein, Emma Watson, George Lucas, Gwen Stefani, Harrison Ford, Ingrid Bergman, J.K. Rowling, Jane Fonda, Jim Carrey, John Lennon, Johnny Depp, Kate Mara, Kerry Washington, Kim Basinger, Leonardo Da Vinci, Nicole Kidman, Pablo Picasso, Princess Diana, Richard Branson, Robin Williams, Sigourney Weaver, Steve Wozniak, Steve Jobs, Steven Spielberg, Tom Ford, Walt Disney, Vincent Van Gogh, Woody Allen, Zoë Wanamaker

Böcker på svenska som handlar om högkänslighet

Den högkänsliga människan
DEN HÖGKÄNSLIGA MÄNNISKAN – Konsten att må bra i en överväldigande värld / av Elaine N. Aron

Det högkänsliga barnet
DET HÖGKÄNSLIGA BARNET – Att växa och må bra i en överväldigande värld / av Elaine N. Aron

Är du en högkänslig person? Vilka jobb har du och tycker du det passar för en HSP? Kommentera gärna nedan och berätta om din sysselsättning och vilka erfarenheter du har.

3.88 avg. rating (77% score) - 40 votes

5 tankar på “Är du högkänslig eller finns det andra som är det på ditt jobb?

 1. Åsa

  Jag reagerade på att veterinär nämns som lämpligt yrke för en HSP eftersom detta yrke innehåller alla utom första och sista punkten i listan över vad man rekommenderas undvika. Jag arbetar som veterinär och har aldrig kunnat jobba mer än 60% pga att det är så påfrestande och kräver så mycket återhämtning. Stress, obefintliga pauser, långa dagar, en ström av nya människor som inte bara är i affekt utan som även ofta går till angrepp, liv-och-död-avgöranden… Jag skulle inte rekommendera att vara veterinär om inte arbetssituationen kan anpassas mycket noga. Och det är sällan möjligt.

  Svara
 2. Sari

  Jag har eget företag och jobbar som terapeut och massör, men endast som bisyssla. Jag skulle inte klara att möta människor som mår dåligt hela dagarna. Massagen däremot ger energi. Som motvikt till terapi-arbetet jobbar jag hemifrån vid datorn. Jag trivs bäst när jag är ensam även om jag behöver mötet med andra människor emellanåt. Min rekommendation, när man pluggar, är att, om möjligt, plugga på distans. Perfekt för högkänsliga!

  Svara
 3. Hanna

  Arbetar som läkare. Har gjort det < 10 år. Det har inte fungerat så bra. Svårt att få den arbetsmiljön man behöver som högkänslig. Man träffar många människor. Både patienter och kollegor. Det är ofta stressiga situationer. Krävande patienter, som kan bli arga/hotfulla/missnöjda om de inte får det de önskat o.s.v. Lite som beskrivs ovan, av Åsa. Finns mycket som är fint med att arbeta som läkare också. Dock, fungerar det inte för mig att bli dränerad så ofta. Funderar starkt på ett karriärbyte. Tack för tipsen på denna sida.

  Svara
  1. Clara

   Läser till läkare och funderar på att inte fortsätta på grund av att jag känner stress och press. Har du slutat och vilken bana har du valt nu isåfall?
   Vad läste du för specialitet som läkare?

   Svara
 4. Tove

  Arbetar som undersköterska. Det fungerar mycket bra med de äldre o jag ser mina känslor som en tillgång i mötet och i omvårdnaden. Jag brinner verkligen för mitt jobb. Det som inte fungerar så bra är i arbetsgruppen om man inte strävar efter samma mål. Oftast är det mycket konflikter o tung arbetsbörda som innebär många stressfyllda situationer.
  Jag skulle inte orka jobba 100%. Mellan 75-85% är fungerande för min återhämtning.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *