Det är dyrt med nyanställning – vad kostar du?

För att få en siffra på hur mycket det kan kosta att nyanställa så har jag tagit fram ett exempel.

Ett företag räknar på att avveckling och nyanställning av en civilekonom kostar dem mellan 900 000 och 1 000 000 kronor. Om det slutar 10 civilekonomer i företaget under ett år skulle det i sämsta fall kosta dem mellan 9 och 10 miljoner.

Då tar företaget hänsyn till:

  • annonsering
  • kostnader i samband med anställning och intervjuer
  • introduktionsutbildning
  • inskolning inklusive handledare
  • minskad motivation och produktion för den person som slutar

Det blir ofta ett glapp mellan den nyanställda och de nuvarande anställda. Den övriga personalen får täppa till glappet genom övertid, en kostnad med andra ord.

Inget företag önskar en hög personalomsättning. Lagom är bäst när det gäller personalomsättning.

Tänk på att det finns oseriösa arbetsgivare som inte gjort en kalkyl eller räknat på vad en nyanställning kostar. Ofta har de heller inte räknat på vad konjunktursvängningar kan kosta. Det leder tyvärr till hög personalomsättning och ofta sparken innan din provanställning går över till tillsvidareanställning.

Mitt tips till dig som är noga är att titta på ett bolags resultat- och balansräkning. Har de gått med vinst senaste åren? Har bolaget en stor kassa så att de kan behålla dig om försäljningen skulle bli sämre? Om arbetsgivaren mår ekonomiskt bra så ökar dina chanser att få stanna i företaget.

4.37 avg. rating (87% score) - 27 votes

Lämna en kommentar