Ska du skriva ditt första CV? Här får du tipsen

När ska du skriva ditt första CV? Svaret är så fort du har gått ut gymnasiet eller högskola/universitet. Uppdatera gärna ditt CV var sjätte månad för att få med den senaste informationen, en ny examen, utbildning eller prestation.

Varje gång du söker jobb måste du skriva om ditt CV så att det är skräddarsytt till precis det jobb du söker. För att kunna specialisera ett CV måste du ha forskat lite om företagets bakgrund och vilka personliga egenskaper och kvalifikationer som matcher företagets arbetskrav. Ett tips är att läsa på företagets hemsida, men du hittar även information i årsrapporter som kan ge dig konkurrensfördel. Kom ihåg att det gäller att fånga uppmärksamheten hos den blivande arbetsgivaren för att få en chans till en arbetsintervju.

Ett vanligt misstag är att många skriver ett generellt CV och bara ändra sitt personliga brev. Det är helt fel, som mest läser bara rekryteraren summeringen högst upp på ditt CV. Eftersom varje jobb är specifikt och har speciella krav så kan inte ett CV passa för alla jobb eller hur? När rekryteraren märker att du inte anpassat ditt CV för jobbet så åker ditt CV ner i papperskorgen. Det är den hårda sanningen.

Om du har många arbetslivserfarenheter så väljer du bara de som du tror kan ha betydelse för att komma till intervju. För att visa att du har varit driftig kan du alltid summera dina tidigare jobb som en lista.

Kom ihåg:

  • Skräddarsy ditt CV
  • Lyft fram och summera dina starkaste kvalifikationer i början (tänk upp-och-nedvänd pyramid)
  • Uppdatera din CV-mall ofta
  • Håll dig till max 2 A4

Att skriva ett CV är en process som du ständigt förbättrar. Med tiden kommer du veta exakt vad du ska lyfta fram och vad som ska bort. Det är även mycket lärorikt att gå på många intervjuer. Du har inget att förlora, bara att vinna – lycka till!

4.53 avg. rating (90% score) - 34 votes

1 svar på ”Ska du skriva ditt första CV? Här får du tipsen”

  1. Jag är en positiv människa och vill skriva mitt första CV. Jag är ensamkommande och studerar språkintrodution, och jag är 18 åring och vill ha sommarjobb.

    Svara

Lämna en kommentar