CV-mall för ungdom när du vill öka dina chanser

För dig som är ungdom kan jobbsökande vara riktigt tufft med hård konkurrens om jobben. Speciellt om du saknar arbetslivserfarenhet. Därför får du i denna artikel viktiga tips och en CV-mall speciellt utformad för dig som är ungdom. Ett väl formulerat och skrivet CV ökar drastiskt dina chanser att få jobbet du söker, vi har några riktiga supertips för dig

Det kan vara svårt att skriva sitt första CV för en jobbansökan. Kanske har du inte så mycket arbetslivserfarenhet eller så vet du inte hur du ska lägga upp CV:et med rubriker och struktur? Lugn vi hjälper dig!

Förbered dig med att plocka fram en penna och papper. Börja sedan med att skriva ner vad du själv tycker att du är bra på. Det kan vara saker som att du är duktig på siffror eller att du är duktig med djur. Fråga sedan din pappa eller mamma om vilka positiva och negativa egenskaper du har, det är viktigt att fråga så att du lär känna dig själv inför en arbetsintervju. Det är också stor chans att du får just den frågan på en intervju.

Dags att börja skriva CV!

Starta ditt CV kraftfullt med en rubrik

Börja med att skriva det viktigaste först. Och det är inte dina adressuppgifter som många tipsar om utan en fångande rubrik som beskriver dig! Om du söker ett jobb som jordgubbsplockare på en gård kan du skriva ”Morgonpigg kille med erfarenhet från arbete på bondgård söker jobb som bärplockare” eller ”Noggrann tjej med positiv attityd söker jobbet som jordgubbsplockare”. Med andra ord se till att ditt CV sticker ut, varför inte göra rubriken röd som i jordgubbar också. Anledningen till att vi vet att det fungerar är pga den feedback vi har fått från er läsare som fått dessa tips från oss. De säger att den som intervjuade ofta nämnde just den ”slående rubriken” eller den ”fräcka rubriken” från CV:et i inledningen av intervjun.

Ett bra mall-uplägg för dig som är ungdom

Vi har tagit fram en enkel CV-mall för ungdomar här som du kan utgå från. Som sagt i stycket ovanför så ska du lägga till en färgstark rubrik uppe till vänster i word-dokumentet. Skriv sedan under rubriken Målsättning vad du har för mål och ambitioner i framtiden. Fundera på om det finns en koppling mellan ditt framtida mål och det jobb du nu söker? Kan det här jobbet som du söker hjälpa dig med viktiga erfarenheter? Skriv gärna varför du tror att just du kommer vara perfekt för jobbet, hur ser du dig på arbetsplatsen och vad kan du tillföra? Målsättning är bra att skriva under om du inte har någon arbetslivserfarenhet, fokusera då på varför du är rätt kille/tjej för jobbet.

Rubriken Sammanfattning kan vara bra för att punkta upp dina främsta 3-5 kompetenser/egenskaper som du tror är viktiga för jobbet du söker. Här kommer svaren på frågorna till dina föräldrar bra in, vilka egenskaper och kompetenser tyckte de att du hade? Välj ut dem som passar och skriv ner dem här.

Rubrikerna Erfarenhet, Anställningar och Utbildning är bra att skriva några ord under om du har möjlighet. Har du inte utbildning eller tidigare anställningar gör det ingenting. Se istället till att fylla ut Erfarenheter med händelser eller andra livserfarenheter som du tycker kan ha relevans för jobbet du söker. Exempel: Söker du sommarjobb på dagis så kan du skriva att du har erfarenhet av att ta hand om dina syskon. Söker du jobb på en byggplats så kan du skriva att du var duktig på träslöjd och hade högst betyg.

Om jobbet du söker är inom servicebranschen så kan det vara en fördel att skriva vilka språk du pratar och kräver jobbet datorkunskap kan du ange vilka program du har vana i att använda.

Att lägga till en profilbild på ditt CV tycker vi är trevligt, det ger ett mer personligt intryck på den som eventuellt ska ge dig en intervju och sedan anställa dig. Om du vill ha en bild på dig själv eller inte väljer du. Om du väljer att ha det så rekommenderar vi att det är en bild med bra kvalitet som har en neutral bakgrund, bilden ska vara representativ för dig i jobbsammanhang så det är viktigt att bilden ger ett seriöst intryck av dig.

Här hittar du en CV-mall att börja med. Lycka till med ditt CV! Nedan finns en lista på artiklar som kan vara bra att läsa innan du skickar ditt CV:

4.67 avg. rating (91% score) - 6 votes

Lämna en kommentar